eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nyugodtan ehet vörös húst - csak igyon hozzá bort!

Van végre egy tökéletes indok arra, miért öblítse le az ember a vasárnapi sültet egy pohár vörösborral. Izraeli kutatók ugyanis kimutatták, hogy a vörösbor semlegesíti a vörös húsok emésztésekor a gyomorban keletkező káros anyagok hatását.

A vörös húsok - pontosabban a bennük lévő zsiradék - emésztése során olyan vegyi anyagok keletkeznek a gyomorban, amelyek kapcsolatba hozhatók különböző betegségek (rák, az érfal megkeményedése, cukorbetegség és Parkinson-kór) kialakulásával.

A vörösbor azonban semlegesíti ezeknek az anyagoknak a káros hatását a gyomor "bioreaktorában" - mutatták ki izraeli kutatók.

Nem ők az elsők, akik bebizonyították a vörösbor jótékony hatását, hiszen az már jó ideje ismert, hogy az csökkenti a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázatát.

A jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói voltak azonban az elsők, akik azt vizsgálták, milyen hatása van a vörösbornak, ha bizonyos ételekkel együtt fogyasztják azt.

A kutatók patkányokkal kísérleteztek. Két csoportra osztották az állatokat: az egyiknek a tagjait sima vörös hússal etették - a másikat olyannal, amelyet előbb átitattak vörösbor-kivonattal.

A vizsgálatokból pedig kiderült, hogy a bor hatására jelentősen csökkent két olyan mérgező vegyi anyag szintje, amely a zsír lebontásakor keletkezik a szervezetben - számoltak be az eredményről a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban.

A jótékony hatást valószínűleg a polifenolok okozzák - ezek az erős és hatékony antioxidánsok megelőzik a sejtek károsodását. A vörösbor pedig különösen gazdag polifenol-forrás, bár az megtalálható a csokoládéban, az olívaolajban, valamint több zöldségben és gyümölcsben is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×