eur:
389
usd:
363.51
bux:
68141.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Háromszázezer dollár folyt le a csatornán

Önkényes szesztilalmat vezetett be a híres kairói Grand Hyatt luxusszálloda szaúd-arábiai tulajdonosa, az egyiptomi hatóságok azonban nem akarják, hogy bármi eltántorítsa az országból a külföldi turistákat; ha a sejk ragaszkodik az absztinenciához, a hotel elveszítheti a csillagjait.

Abdel Azíz Ibrahim szaúdi sejk május elején meglehetősen látványosan tért át az új szeszpolitikára: utasítására a vécékbe öntötték a hotel éttermeinek és bárjainak készletében tartott mintegy 2500 palack márkás szeszesitalt. "300 ezer dollár (59 millió forint) folyt le a csatornán a diktátumnak következtében, amely teljes mértékben ellentétes az egyiptomi törvényi szabályozással" - nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek Fati Nur, az egyiptomi szállodai szövetség vezetője.

Maga a tulajdonos nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről, viszont a hotelt üzemeltető Hyatt chicagói székhelyén kifejtették, hogy nem igazán értékelték a sejk eljárását. "Nincs többé alkohol a Grand Hyattben, de ez nem rajtunk múlik. Tárgyalunk az ügyről" - mondta a cég szóvivője.

Ami Fati Nurt illeti, ő a múlt héten találkozott a tulajdonossal és közölte vele: vagy visszatér a régi rendhez, vagy megváltoztatják a Kairó legszebb helyén fekvő, a Nílusra néző impozáns szálloda besorolását.

"Július 2. a végső határidő. Ha a sejk kitart elhatározása mellett, a besorolás kétcsillagosra változik, ennek megfelelő tarifákkal. A tulajdonos nem vezetheti be nálunk a szaúdi törvényeket. Ha a mieink nem kedvére valók, menjen máshová" - dohogott Fati Nur.

Az egyiptomi idegenforgalmi törvények értelmében a két csillagnál magasabb kategóriájú hotelekben szeszesitallal is ki kell szolgálni a vendéget, ha az ezt kéri, és a tulajdonosnak amúgy sincs joga beavatkozni a szállodát üzemeltető társaság tevékenységébe.

Egyiptomban nem érvényes a saría

A Grand Hyatt áttérése az alkoholmentes üzemmódra komoly károkat okozhat az egyiptomi turisztikai iparnak, amely az egyiptomi aktív népesség 12 százalékát foglalkoztatja és a GDP, a bruttó hazai termék 11,6 százalékát, de főleg: az ország devizabevételeinek 20 százalékát biztosítja.

A saría, az iszlám vallási törvény tiltja az alkoholfogyasztás minden formáját, Egyiptomban azonban nincs érvényben ilyen tilalom - bár tény, hogy a hazai lakosság körében kismértékű az italozás, és főleg a külföldi turisták igénylik a szeszes nedűket. Az elfogyasztott bor 80 százalékát például az Egyiptomba látogató európaiak öntik le a torkukon.

Öt éve igazi turisztikai fellendülés mutatkozik Egyiptomban, "összetesszük a kezünket, hogy ez így is folytatódjon" - hangsúlyozta Zohair Garana idegenforgalmi miniszter, kiemelve, hogy éppen ezért fontos a törvények tiszteletben tartása. "Ha Ibrahim sejk nem akarja, hogy az ő szállodájában alkoholt szolgáljanak fel, ez az ő dolga, de akkor viselnie kell a következményeket" - tette hozzá.

A látogatók tíz százaléka azonban muzulmán, és rájuk építve már néhány alkoholmentes hotel is megkezdte működését.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×