eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hastánccal a rosszkedv ellen

A hastánc nem sztriptíz, hanem művészet, amely ráadásul segít az egészség megőrzésében és hatásos a rosszkedv ellen is - hangsúlyozta Egyiptom leghíresebb hastáncosnője, aki támadások kereszttüzébe került, mert egy iskolai ünnepségen kiskorúak előtt lépett fel.

A Rómában született, de Kairóban élő és táncoló Dina Talaat Szaid Mohamed Mohameddel abból az alkalomból közölt interjút a Süddeutsche Zeitung, hogy Egyiptomban rendkívül élesen támadják őt, amiért egy iskolai ünnepségen állítólag kiskorúak előtt lépett fel.

Dina szerint a napokban egy kairói középiskola végzős diákjai előtt vállalta a fellépést, amelyet a fiatalok és a tanárok is kitörő tapsviharral és ujjongással fogadtak. Alig néhány nappal később azonban az iskola vezetése erkölcstelenséggel és meztelenkedéssel vádolva, feljelentette őt.

A kairói táncosnő a leghatározottabban cáfolta azt a feltételezést, amely szerint a hastánc sztriptíz lenne. Szavai szerint kifejezett táncművészetről, nem pedig erotikáról van szó. Olyan művészetről, amely Egyiptomban minden kislány vérében van. A lányok már ötéves korukban próbálkoznak vele, s a hastánc végigkíséri egész fiatalkorukat.

"A hastánc régebbre nyúlik vissza, mint egész fáraókultúránk" - jelentette ki Dina Talaat Szaid Mohamed Mohamed, azt állítva, hogy a has, illetve a csípő speciális ringatása kezdettől fogva egyfajta, a szülést segítő rituálénak számított.

Dina amúgy panaszkodott amiatt, hogy a hastánc kultusza Egyiptomban már nem a régi. Mintha az egyiptomi nők is kezdenék lenézni a táncosnőket. S noha a hastáncot azért maguk is űzik, inkább énekelnek hozzá, s nem táncosnőként, hanem énekesnőként igyekeznek feltűnni.

Pedig a hastánc az egészség megőrzése érdekében is felettébb előnyös. Nemcsak az állandó mozgást biztosítja, hanem a testsúly karbantartását is. De leginkább a depresszió leküzdésében segít - hangoztatta saját példájából is okulva Dina, a hastáncot egyben minden nőnek a rosszkedv ellen is ajánlva. Sőt a változókorban lévőknek különösen segít a depresszió megelőzésében - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×