eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

"Létezik élet a Földön kívül" - állítják az űrhajósok

Az emberiség fog találni életet az univerzumban - biztosak ebben azok az űrhajósok, akik márciusban jártak a Nemzetközi Űrállomáson. "Muszáj, hogy létezzen a miénkhez hasonló élet" - jelentette ki Doi Takao, aki most tért vissza a Földre az Endeavourral 16 napos űrutazásából.

A japán űrhajós és a misszió többi résztvevője Tokióban tartott hétfőn sajtótájékoztatót, ezen fejezték ki abbéli meggyőződésüket, hogy az űr meghódítása során az emberek biztosan találnak majd életet.

Azt azonban ő és a kollégái is tagadták, hogy ezt személyes tapasztalataik alapján gondolják így; mint mondták, nem láttak semmi olyasmit, ami a földönkívüli élet bizonyítéka lenne.

Decemberben a japán kormány második számú vezetője, a kabinet főtitkára, Micsimura Nobutaka lepte meg a közvéleményt azzal, hogy kijelentette: UFO-k pedig igenis léteznek, és biztos benne, hogy értelmes élet is van a Földön kívül.

Még messzebb ment Isiba Sigeru védelmi miniszter, aki közölte: vizsgáltatja annak a jogi lehetőségeit, hogy az alkotmányba bekerülhet-e a válaszcsapás joga egy esetleges földönkívüli támadásra.

Hasonlóképpen vélekedett a tokiói sajtótájékoztatón Mike Forman, az Endeavour-misszió egyik szakértője is. "Ha elég messzire eljutunk, akkor biztosan találunk valamit odakint. Lehet, hogy nem olyan fejlett életformára lelünk majd, mint amilyen a miénk, de azt elég nehéz elhinni, hogy ne lenne a Földön kívül élet ebben a hatalmas univerzumban" - jelentette ki.

Dominic Gorie, az egység parancsnoka, aki már negyedszer járt az űrben, ezzel kapcsolatban a régi felfedezők tapasztalataira emlékeztetett. Akik először hajózták át a földi óceánokat, szintén nem tudták előre, mivel találkoznak majd. "Mi is így vagyunk ezzel - és éppen ez benne a szép" - hangsúlyozta.

Jó sok idő eltelhet azonban addig, amíg az emberiség kapcsolatba kerülhet földönkívüli életformákkal - tette hozzá a misszió egy másik szakértője. "Egyelőre még csak apró lépéseket teszünk az űrben, és nem jutottunk messzire a Földtől" - magyarázta Richard Linnehan.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×