eur:
390.99
usd:
366.93
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A ráncok és szarkalábak elárulják, vehet-e cigarettát

A cigarettát árusító automatákat olyan technikával akarják felszerelni Japánban, amivel a gép meg tudja állapítani a leendő vásárló ráncaiból, szarkalábaiból és bőrfeszességéből, hogy mennyi idős - így a fiatalok nem juthatnának cigarettához.

Japánban júliusban lép életbe az a rendelet, miszerint az országban működő 570 ezer cigarettát árusító automata csak akkor adhat ki dohányterméket, ha a vásárló bebizonyítja: már elég idős a cigarettázáshoz. Az ázsiai országban a dohányzás legális alsó korhatára 20 év.

Egy cég olyan rendszert fejlesztette ki az automatákra, ami lehetővé teszi, hogy a gépek leellenőrizzék a vásárlók életkorát. A gépekhez szerelt digitális kamera ugyanis elemzi az illető arcát: a ráncait, a szarkalábait, sőt még a bőr feszességét és csontszerkezetét is, majd az adatokat összeveti közel százezer felnőtt adataival.

A fejlesztőcég szerint így az emberek 90 százalékáról ki lehet majd deríteni, hogy 20 éven felüli-e vagy sem. A többi 10 százalék, akik idősebbnek néznek ki a koruknál, vagy éppen gyermekarcú felnőttek, könnyen meg tudják téveszteni a gépet, éppen ezért sokan vitatják annak hitelességét.

A japán egészségügyi minisztérium adatai szerint a 17-18 éves korosztály közel 5 százaléka napi rendszerességgel dohányzik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×