eur:
390.73
usd:
366.2
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Öngyilkosságban élen az orvosok

Jelentősen nagyobb az orvosok öngyilkossági kockázata az átlaglakosságénál - derült ki egy amerikai felmérésből, amely arra is rámutat: a női orvosok veszélyeztetettebbek, mint a férfiak.

Az orvosok nemcsak mások életének megmentésében, de sajnálatos módon saját életük kioltásában is eredményesebbek. Az Amerikai Orvosi Szövetség két éve indította el az öngyilkosságok megelőzését célzó kampányát. Azt remélték, hogy a depressziójukat és más pszichiátriai problémájukat félelemből, vagy szégyenből eltitkoló orvosokat rá tudják bírni, hogy kérjenek segítséget.

Az öngyilkossági arány azonban nem változott az elmúlt két évben sem, továbbra is 300-400 orvos követ el öngyilkosságot évente.

Ezért döntöttek úgy, hogy az amerikai pszichiáterek szakmai kollégiumával és egy antidepresszánsokat gyártó céggel közösen új programot indítanak. Ennek része a héten műsorra kerülő, Néma küzdelem című dokumentumfilm is.

Az Egyesült Államok lakossága körében 100 ezer nőre 23, míg 100 ezer férfira 6 öngyilkosság jut a kormány legutóbbi adatai szerint.

Az átlagemberek öngyilkossági kísérlete legtöbbször sikertelen, míg az orvosok tudják, hogyan lehet eredményesen elkövetni az öngyilkosságot - mondta Erika Frank, aki az orvosok egészségi állapotát kutatja.

A depressziós orvosok gyakran alkalmaznak öngyógyszerezést, de nem mennek pszichoterápiára, mely segítene megbirkózniuk a háttérben lévő problémáikkal - véli Glenn Siegel, aki Chicago külvárosában vezet egy programot, mely szerfüggéssel, depresszióval és egyéb pszichiátriai problémákkal élő orvosokat kezel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×