eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A leghatékonyabb módszer a dohányzás ellen

Ha a szülők azt szeretnék, hogy gyermekük ne próbálja ki a dohányzást, a leghatásosabb út, ha a barátaikon keresztül beszélik le - állapította meg egy felmérés.

Kevesebb tinédzser próbálja ki a dohányzást, ha a cigarettázás veszélyeire egy olyan barátjuk vagy osztálytársuk hívja fel a figyelmet, akire felnéznek.

A bristoli és a cardiffi egyetem kutatói 59 iskolában 11 ezer, 12-13 éves tanuló bevonásával végeztek egy felmérést a megelőzés egyik módjáról.

Az iskolák felében arra kérték a gyerekeket, hogy nevezzék meg a legbefolyásosabb diákot az évfolyamukon. Ezzel a tanulóval megismertették a dohányzás veszélyeit egy több napos tanfolyamon, és megtanították arra is, hogyan érveljen hatékonyan a cigarettázás ellen.

A következő hetekben arra kérték a kiválasztott tanulókat, hogy barátaik előtt beszéljenek arról, mennyi előnye van, ha valaki nem dohányzik, és próbálják lebeszélni a cigarettázó tinédzsereket. A kísérlet működött, ugyanis egynegyedével kevesebben dohányoztak az érintett iskolákban, mint a kontroll csoportként használt többi intézményben.

A lebeszélő hatás ugyanakkor idővel csökkent: egy év után 23, két év után 15 százalék volt csak a dohányzással felhagyók aránya, vagyis többen visszatértek a cigarettához.

A tanulmányt készítő kutatók becslése szerint ezzel a módszerrel 43 ezer 14 és 15 éves fiatalt lehet lebeszélni a dohányzásról Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×