eur:
388.51
usd:
360.86
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Ehetünk, amennyit akarunk - jön a fogyasztó csodaszer

Úgy is lehet fogyni, ha az ember nem eszik keveset - ausztrál kutatók legalábbis úgy vélik, felfedezték ennek a lehetőségét. Egerekben ugyanis képesek voltak úgy manipulálni a zsírsejteket, hogy felgyorsítsák az állatok anyagcseréjét.

A melbourne-i kutatók eltávolítottak egy bizonyos enzimet, s ennek következtében a kísérleti egerek ugyanannyit ehettek, mint a társaik, de azoknál több kalóriát égettek el, és kevesebbet híztak.

Az áttörés eredményeként ki lehet fejleszteni olyan gyógyszert, amely elégeti a zsírt, s egyúttal hasznos lehet a cukorbetegség ellen is.

A kutatók az úgynevezett angiotenzin-konvertáló enzimet (ACE) távolították el az egerekből, amelyek átlagosan 20 százalékkal lettek könnyebbek a társaiknál, a testzsír-tömegük pedig 60 százalékkal csökkent.

Mivel felgyorsult az anyagcseréjük, kevésbé fenyegette őket a cukorbetegség kialakulásának veszélye is, ugyanis gyorsabban dolgozta fel a szervezetük a cukrot.

Létezik egyébként olyan gyógyszer emberek számára, amely gyengíti az ACE működését - ezt magas vérnyomás ellen adják. Az ausztrál kutatók felfedezésének köszönhetően viszont fogyasztótablettát is kifejleszthetnek.

A szakértő szkeptikus

Feltéve, ha az ACE eltávolítása ugyanolyan hatással van az emberi szervezetre, mint az egerekére. Ezzel kapcsolatban szkeptikusan nyilatkozott Ian Campbell, az egyik, elhízással foglalkozó brit jótékonysági szervezet orvos-igazgatója.

Emlékeztetett arra, hogy a hasonló mechanizmus alapján ható gyógyszert széles körben alkalmazzák, és eddig semmi sem mutatott arra, hogy - akár nagy dózisban - súlycsökkenést eredményezne az embereknél.

Ráadásul, tette hozzá, bár az említett gyógyszer biztonságosnak tekinthető, vannak mellékhatásai; például veseproblémákat okozhat.

Semmi sem olyan hatásos, mint az egészséges étrend és testmozgás - foglalta össze a lényeget Campbell.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×