eur:
388.51
usd:
360.71
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Õrülten szerelmes" Angelina Jolie-ba a mexikói felkelővezér

"Õrülten szerelmes" Angelina Jolie-ba Marcos alparancsnok, a mexikói zapatisták vezére, de tisztában van azzal, hogy az amerikai filmsztár iránti vonzalma soha nem teljesedhet be - ez derül ki abból az interjúkötetből, amelyet Laura Castellanos újságírónő készített vele Számvetés (Corte de Caja) címmel.

Marcos, aki a Zapatista Nemzeti Felszabadító Hadsereg (EZLN) élén fegyveres felkelést indított 1994-ben az indián őslakosság jogaiért, ugyanakkor hangsúlyozta: nem a sztár, nem a szexepiles nő vonzza, hanem a rejtélyes "jelkép", amit képvisel.

Szerelme akkor ébredt Angelina iránt, amikor megtudta, hogy a színésznő támogatja a rezervátumban élő észak-amerikai indiánok ügyét, és hogy édesanyja irokéz indián származású volt. Meg is hívta Jolie-t egy amerikai bennszülött-találkozóra, amelyet a mexikói Sonora állambeli Yaqui de Vicam faluban rendeztek, de szerinte a színésznő nem kapta meg a meghívót, mert "különben biztosan eljött volna". Marcos egyúttal azt is elárulta, hogy öt évvel ezelőtti válása óta egyedül él.

A "subcomandante", akinek arcát eltakaró sísapkája fogalommá vált, e viseletről elmondta, hogy a felkelés idején egy hirtelen jött ötletből született. Az is kiderült róla, hogy nincsen állandó lakhelye, de állandóan magával hordja kedvenc olvasmányait, a mexikói indián irodalmat és legendákat, ezen kívül Cervantes Don Quijotéjét, valamint Miguel Hernández spanyol és Pablo Neruda chilei költő verseit.

Lula csalódást okozott

Marcos az interjúkötetben ne rejtette véka alá véleményét Latin-Amerika vezető politikusairól és közéleti személyiségeiről. Csalódásának adott hangot Lula brazil elnökkel kapcsolatban, Cristina Fernandez argentin elnök asszonyról úgy vélekedett, hogy "ilyen imázst szeretnének azok, akik továbbra is Latin-Amerika elpusztításán munkálkodnak", a híres emberi jogvédő spanyol bírónak, Baltasar Garzónnak pedig azt vetette a szemére, hogy azt hiszi: az igazságszolgáltatás médiaesemény.

Hugo Chávez venezuelai elnökről így nyilatkozott: "Egy lábbal a médiapolitikában áll, caudillo-jellemvonásokkal, a másikkal pedig az általa felébresztett mozgalomban". Ugyancsak pozitívan ítélte meg Evo Morales bolíviai elnököt, de hangsúlyozta: harcostársaival nem kötelezi el magát túlságosan sem Chávez, sem Morales mellett, amíg nem értik meg pontosan, hogy mi történik országaikban.

Nincsenek azonban kétségei a "subcomandanténak" sem Fidel Castróval, sem Ernesto Che Guevarával kapcsolatban: a leköszönt kubai elnököt "minden értelemben kiváló embernek" nevezte, míg Chét "egy olyan nemzedék emberének, amely azóta is állandóan újjászületik".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×