eur:
388.5
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kövér lesz, vagy egészséges - válasszon!

Nem igaz, hogy valaki egyszerre lehet kövér és egészséges - állítják amerikai kutatók, akik megállapították, hogy a testmozgás ugyan csökkenti, de nem szünteti meg szívbetegségek veszélyét a túlsúlyos nőknél.

"A testsúly igenis meghatározó" - hangsúlyozta Martha Gulati, az amerikai Northwestern Memorial Hospital szívspecialistája arról a kutatásról, amelybe 39 ezer nőt vontak be.

A korábbi vizsgálatok egymásnak ellentmondó eredményeket hoztak azzal kapcsolatban, hogy a testmozgás vagy a testsúly van-e nagyobb hatással a szívbetegségek kialakulására.

A bostoni kutatók vizsgálatában résztvevő nők átlagos életkora 54 év volt. Első lépésként egy kérdőívet töltöttek ki a súlyúkról, magasságukról és arról, hogy a megelőző egy évben hetente mennyit mozogtak; ebbe beleszámított a séta, a kocogás, a kerékpározás és az úszás is.

Azután a kutatók 11 évig követték nyomon a sorsuk alakulását, s ezen idő alatt 948 nő lett szívbeteg.

Akkor minősítettek valakit a testmozgás szempontjából aktívnak, ha a hét majdnem minden napján legalább fél órát lazán sportoltak, például élénk tempóban sétáltak, vagy kocogtak.

Kiderült, hogy az egészséges testsúlyú nőkhöz képest a túlsúlyosaknál még akkor is 54 százalékkal nagyobb volt a szívbetegség kialakulásának veszélye, ha aktívan mozogtak. Az elhízottaknál ez a szám viszont már 87 százalék.

Az inaktív túlsúlyos nőknél viszont 88 százalékkal, az elhízottaknál pedig 250 százalékkal volt nagyobb a szívbetegségek kialakulásának esélye.

Az Egyesült Államokban öt nőből kettő esik át ötven éves korára szívrohamon, vagy szenved más szív- és érrendszeri betegségben. A túlsúly azért jelent fokozott veszélyt, mert növeli a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának veszélyét, és emelheti a koleszterinszintet.

A testmozgás mindhárommal szemben hatásos - ezt az új kutatás is bebizonyította. De kiderült az is, hogy önmagában a mozgás nem szünteti meg az egészségügyi kockázatokat - hangsúlyozta a kutatást vezető Amy Weinstein.

A "kövér is lehet egészséges" teória egyik legjelesebb képviselője, Steven Blair, a Dél-karolinai Egyetem szakértője azonban vitatja a bostoni vizsgálat eredményét. Szerinte az nem perdöntő, mert a résztvevők saját bevallásán alapul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×