eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Védőoltással a dohányzás ellen

Dohányzás elleni oltóanyagot fejlesztettek ki Svédországban. A Niccin nevű szer feladata, hogy a nikotinmolekulákhoz tapadó antitestek termelésére serkentse az immunrendszert, és így megakadályozza, hogy az anyag eljusson az agyba és függőséget keltő hatást gyakoroljon a jutalmazó központra.

A stockholmi Karolinska Intézetben kifejlesztett oltóanyagot most kezdik tesztelni. Az egész Skandináv-félszigetre kiterjedő kísérletsorozat minimum 12 hónapig tart. Az első vizsgálat 400 fő részvételével indul - írta hétfőn a Svenska Dagsbladet.

A svéd napilap szerint világszerte legalább három kutatóközpontban dolgoznak dohányzás elleni oltás kifejlesztésén, és korántsem tudni még, hogy melyik fog beválni.

A nikotinmolekula annyira parányi, hogy az immunrendszer nem veszi észre magától és ezért nem is termel ellenanyagot. Az ideális oltószer tehát az lesz, amelynek hatására a szervezetben megindul az antitest-kiválasztás, illetve amely a megelőzésen kívül a szenvedélybetegség kezelésére is alkalmas.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×