eur:
390.8
usd:
364.43
bux:
68262.1
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Májelégtelenség a rendszeres ivástól - 14 évesen

Még csak 14 éves volt, de a rendszeres ivástól már májelégtelenségben szenvedett Natasha Farnham - ő volt a legfiatalabb, akinél Nagy-Britanniában ezt a súlyos betegséget diagnosztizálták.

A kislány 12 éves korában kezdett inni, és egy évvel később már napi hat üveg bort döntött le a torkán. 14 évesen kórházban kötött ki, miután egy háromnapos dőzsölés közben 16 üveg bort és égetett szeszt ivott meg.

Az orvosok döbbentek meg a legjobban, amikor elkészült a diagnózis: májelégtelenség. Ez a súlyos kór ugyanis általában a középkorú alkoholistáknál szokott kialakulni.

Ám Natashát hiába figyelmeztették: az életével játszik, ha folytatja az ivást, nem hallgatott a jó szóra. Most, 18 évesen éppen elvonókúrán van, és félő, hogy a következő berúgást már nem is éli túl.

A lány súlyos memóriaproblémákkal küzd, de úgy tűnik, végre jó útra tér: saját tragikus példáján keresztül próbálja jobb belátásra bírni a tizenéveseket.

"Nem hittem, hogy az ivás problémát jelent, hiszen a barátaim is ittak, együtt rúgtunk be minden hétvégén. Azt hiszem, úgy gondoltam, hogy mivel felnőttnek nézek ki, ihatok, amennyit bírok - vagy néha még annál is többet. De csak most nőttem fel annyira, hogy megértsem, milyen átkozottul ostoba voltam" - mesélte.

Elsőre egy üveg almabor

Natasha 12 évesen almaborral kezdte - mindjárt elsőre egy egész üveggel. Eleinte csak a hétvégéken rúgott be, de később már hetente négyszer. 14 évesen otthagyta az iskolát, ma pedig munkanélküli.

A zsebpénzét spórolta meg; inkább egész héten nem evett, hogy legyen pénze a hétvégi ivászatra. Az édesanyjának fogalma sem volt, mit művel, mert részegen mindig valamelyik barátjánál aludt.

Saját bevallása szerint 13 évesen volt a mélyponton: akkor naponta három liter bort, két üveg cherryt és egy liter vodkát ivott. Hiába állapították meg nála a májelégtelenséget, ez nem izgatta - szedte a gyógyszereket, és ráivott.

A pénzt ekkor már lopta - hol az édesanyjától, hol idegenektől. Akkor döntött a rehabilitáció mellett, amikor tavaly októberben betörés miatt letartóztatták.

Riasztó statisztikák

Natasha nincs egyedül a problémájával. A legfrissebb statisztikák szerint a brit rendőrök több mint 21 ezer liter sört és almabort koboztak el fiatalkorúaktól, és csak az elmúlt két hétben ötezer tizenéves kaptak el, akik nyilvános helyen alkoholt fogyasztottak.

Egy civil szervezet tavalyi felmérése szerint a lányok majdnem kétszer annyi alkoholt isznak, mint 2000-ben, a 11-13 éves lányok átlagosan heti nyolc egység alkoholt fogyasztanak - vagyis többet egy üvegnél.

A nagy ivászatok után kórházba került iskoláskorú gyerekek száma negyven százalékkal nőtt 2002 óta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×