eur:
390.62
usd:
365.06
bux:
68262.27
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Kipusztulás fenyegeti a csótányokat?

Néhány csótányfajta bekerülhet a kiveszőben lévő állatfajok Vörös Könyvébe, egyelőre a regionálisba, Cseljabinszk környékén - legalábbis ezt jósolják egy ottani természetvédelmi terület kutatói.

Szerintük azért szorulnának lassan védelemre ezek a rovarok, mert populációjuk hosszabb idő óta folyamatosan csökken.

A kiveszőfélben lévő fajok között van a fekete csótány, amely a XIX. századtól a XX. század közepéig igen nagy számban volt jelen ezen a vidéken, de később kezdték őket kiszorítani a vörös csótányok.

A természetvédelmi terület honlapjáról kiderül, hogy a feketén kívül még az úgynevezett lappföldi és a sztyeppei csótányt javasolják a kutatók védeni.

Egyébként Moszkvában, ahol régebben ugyancsak nem volt hiány csótányban, szintén eltűntek ezek a rovarok: egyes vélemények szerint a helyi vizet nem bírják, mások szerint a hulladékokból táplálkozó csótányok sorait a sok génkezelt élelmiszer tizedelte meg. Ugyanakkor a fővárosban egyelőre senki nem aggódik a kevéssé kedvelt "háziállatokért".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Fordul a piac, elárulták Magyarország legprofibb befektetői, mi most a legjobb befektetés

Fordul a piac, elárulták Magyarország legprofibb befektetői, mi most a legjobb befektetés

Már nagyon érett az a korrekció, amit áprilisban láttunk a részvénypiacokon, de ez még nem jelenti az elmúlt évek bikapiacának egyértelmű végét – vélekednek e havi portfólió-ajánlóikban a magyar befektetési szakemberek. Az, hogy milyen kamatpolitikát folytat a Fed, az egész világra hatással lesz, és az EKB kamatvágási elképzeléseit is erősen átszabhatja. A hazai portfóliómenedzserek most jó beszállási pontot látnak a kötvénypiacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×