eur:
391.05
usd:
366.11
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Karácsonyfa vagy bombával teli dzseki - "okos kabát" bicikliseknek

A fékezést, a gyorsulást és a kanyarodást is jelző kerékpáros kabátot talált fel egy Londonban tanuló formatervező-szakos amerikai diák.

A Hawaii szigetéről származó Michael Cheng szerette volna biztonságban érezni magát biciklizés közben a brit főváros veszélyes utcáin. "A londoni éjszakában próbáltam ki a prototípust, egy 10 fontos, egyszerű esődzsekit, amelyre LED-eket, fénykibocsátó diódákat szereltem" - mondta a Middlesex Egyetem termék formatervező-szakos végzős hallgatója.

"Az autósok rögtön óvatosabbak lettek, lassabban előztek, több helyet hagytak és még a szemkontaktust is felvették" - tette hozzá a 28 éves feltaláló.

Az anorák hátára szerelt apró lámpák egy gyorsulásmérőből érkező információk alapján pirosan villognak, amikor a biciklis fékez, és zöldre váltanak, amikor a bringa gyorsul. A Reactive elnevezésű intelligens dzseki ujjain is vannak LED-ek, amelyek akkor kapcsolnak, be, amikor viselője a karjával jelzi, hogy kanyarodni készül.

"Meg tudok oldani problémákat"


A The Times című lap munkatársa ment néhány tesztkört az XL méretű esődzsekiben. Beszámolója szerint a hátuljában tekergő vezetékek, a sok kapcsoló és a 20 lámpácska miatt a Reactive olyan, mint egy karácsonyfa és egy öngyilkos merénylő bombával kitömött kabátjának a keresztezése.

"Ez még csak a tanulmányverzió" - mondta Chen. "Fejlesztem tovább. A vezetékek a ruha anyagába integrálva futnak majd, az elektronikát pedig gyufásdoboz-méretűre kicsinyítem."

A Reactive elnyerte a formatervező diákoknak kiírt hatezer fontos (1,8 millió forint) James Dyson nemzetközi dizájndíjat. A döntőbe jutott 14 pályamunka között volt például tartásjavító alsónadrág és a belekerült anyagok összetételét elemző vécé is.

"Nem mondanám, hogy nagy formatervező vagyok" - hangsúlyozta Chen. "Nem tudok széppé varázsolni tárgyakat, viszont meg tudok oldani problémákat."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×