eur:
402.1
usd:
366.1
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Robotok vehetik át 3,5 millió ember munkáját

Japánban 2025-re csaknem 3,5 millió ember munkáját vehetik át a robotok - állítják a kutatók, akik szerint a robottechnológia megoldhatja a demográfiai csökkenés miatt fellépő munkaerőhiányt.

A japán kormány becslése szerint 2030-ra 16 százalékos hiány léphet fel a munkaerőpiacon, miközben az idősek száma jelentősen emelkedni fog.

Az egyik kutatóintézet munkatársai szerint a hiányt robotokkal lehetne orvosolni.

A szerkezetek a többi mellett a szociális ellátásban dolgozók munkáját segíthetnék. Bekapcsolódhatnának az idősek ellátásába, valamint a gyermekek gondozásába és a takarításba is. Ezzel az emberek számos munkaórát megspórolhatnak.

Növelhető a munkára foghatók száma úgy is, ha emelik a nyugdíjkorhatárt, vagy több külföldit engednek be az országba munkavállalás céljából, néhány évtizeden belül azonban már ezek sem fogják fedezni a munkaerőigényeket - mutatnak rá a demográfiai szakértők.

Manapság Japánban egy nő átlagosan 1,3 gyermeket szül, amely kevés a népesség számának fenntartására, ráadásul a társadalom gyorsan öregszik. Egyes becslések szerint várhatóan 2055-re a lakosság 40 százaléka 65 év feletti lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×