eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tiger Woods megmenti faját a kihalástól - képekkel

Beírta magát a történelemkönyvekbe Tiger Woods - ám ezúttal nem a világhírű golfozó, hanem egy dél-kínai tigris: a hím három kölyköt nemzett, s ezzel talán egész alfaját megmentette a kihalástól. Most születtek ugyanis először fogságban dél-kínai tigrisek, amelyek körül alig 10-20 él már csak vadon.

A féltékenység jót tett Tiger Woodsnak; a hím évekig a legkisebb érdeklődést sem mutatta a két gyönyörű nőstény iránt, ám mihelyt rivális érkezett a dél-afrikai Lahou-völgyi Rezervátumba, akcióba lépett. Pedig különösebben nem is kellett volna tartani a Stud 327-nek nevezett hímtől, az ugyanis inkább emberekhez, mint tigrisekhez volt szokva, így aztán halálra rémült a nőstényektől, és ketrecébe menekült kötelességének teljesítése lől.

Nem így Tiger Woods, amelytől először novemberben született egy, majd a múlt héten két kölyök. A fantasztikus hírt azonban egészen addig nem jelentették be, míg ki nem derült, hogy az anyjuk - a Cathay-nak nevezett nőstény - nem utasítja el a kölyköket.

És ezzel még nincs is vége a szaporulatnak, ugyanis Madonna is hamarosan elleni fog.

A dél-kínai tigris a faj atyja - s egyben a leginkább veszélyeztetett valamennyi közül. Bár becslések szerint 10-20 példány még él belőlük vadon, húsz éve nem látott senki egyetlen példányt sem. Öt tucatnyi állat él fogságban Kínában - néhány közülük nagyon szánalmas állapotban.

Egyes becslések szerint a faj 2010-re kihal, sőt, az International Union for Conservation of Nature már 2002-ben kihaltnak nyilvánította a dél-kínai tigrist.

A szaporítási programot Dél-Afrikában végzik - ide érkezett héthónapos korában, 2004 novemberében Tiger Woods három nőstény mellé. Az állatokat egy hatalmas, körülkerített területen tartják, ahol megtanították őket vadászni. A gondozók abban bíznak, hogy ezt a képességüket továbbadják majd az utódjaiknak is, amelyekkel igyekeznek a lehető legkevesebb kontaktust fenntartani a parkban dolgozók, akiknek a végső célja az állatok visszatelepítése kínai rezervátumokba.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×