eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Húszmillióért lakoltattak ki négy gőtét

A szabályozás megváltoztatását tervezik Angliában, miután 60 ezer fontért (mintegy 20 millió forint) költöztettek el egy építési területről négy védett tarajos gőtét.

A Cheshire grófságbeli Macclesfield főiskolája új épületszárny létesítésébe kezdett, ám azt egy olyan területen akarták felépíteni, ahol védett tarajos gőték élnek.

A szabályok szerint a kétéltűek átköltöztetéséhez 30 olyan éjszakán kell csapdákat kihelyezni, amikor a hőmérséklet magasabb 5 Celsius-foknál, a gőték ugyanis csak ilyenkor aktívak. Csak ennek elvégzése után számít egy terület gőtementesnek és beépíthetőnek.

Az építők költségeit az is növeli, hogy a betemetett helyett egy új tavat kell létesíteniük, amelyet a jövőben birtokba vehetnek a tarajos gőték.

Ebben az esetben azonban csak négy gőtét fogtak be, a költségek viszont 60 ezer fontra szöktek fel, így egy kétéltűre 15 font, azaz mintegy 5 millió forint jutott.

Az eset után a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatát tervezik, sokak szerint ugyanis pazarlás 60 ezer fontot kiadni négy állat miatt, hiszen ebből az összegből sokkal hatékonyabb természetvédelmi intézkedések is megvalósíthatók lennének, arról nem is beszélve, hogy a főiskola legszívesebben felújításra költötte volna a pénzt.

Becslések szerint Cheshire grófságban mintegy 18 ezer olyan kis tó van, amelyben a tarajos gőték szaporodhatnak.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×