eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bonyodalmakat okoz az új miniszterelnök nagy orra

Sérelmezte a vezető thaiföldi kormánypárt több tagja, hogy a jeltolmácsok orruk megérintésével jelölik a február 6-án beiktatott új kormányfőt, Szamak Szundaravedzset.

A thai jeltolmácsok már több mint egy évtizede az orruk megfogásával jelölik a volt bangkoki kormányzót, de ez senkinek sem tűnt fel az őt miniszterelnökké választó, január 28-i parlamenti ülésig, amelynek élő televíziós közvetítésében 300 alkalommal nyúlt az orrához a jeltolmács.

A thaiföldi jeltomácsok hangsúlyozzák, hogy az orrukra mutogatással a legkevésbé sem kívánnak gúnyt űzni a kormányfőből, már régóta bevett gyakorlat, hogy legjellegzetesebb testi adottságaikkal, külső ismertetőjegyeikkel azonosítják a közéleti személyeket.

Márpedig sokak szerint a harcias, időnként durva stílusáról ismert 72 éves jobboldali politikusnak a rózsaalma-alakú orra a legszembeötlőbb arcvonása. A rózsaalma a neve ellenére inkább körtére hasonlító, meglehetősen formátlan gyümölcs.

A jeltolmácsok az egyik párt alacsony termetű vezetőjét, Banharn Szilparcsát úgy azonosítják, hogy a vállukhoz emelik a kezüket.

Az egyedüli ellenzéki párt, a demokraták vezetője, Abhiszit Veddzsadzsiva nem veheti zokon a saját jelét, mert a jeltolmácsok az arcuk körül húzzák végig a kezüket, amivel a politikus szépnek tartott arcára utalnak, sokak szerint ugyanis a politikus fő külsődleges ismertetőjegye, hogy jóképű.

Míg a megbuktatott és száműzetésben élő volt miniszterelnököt, Thakszin Szinavatrát ellenfelei csak szögletesarcúként emlegetik, a jeltolmácsok felemelt karral, L-alakban szétnyitott hüvelyk- és mutatóujjukkal jelölik őt, a volt kormányfő egy jellegzetes kézmozdulatára utalva, feleségét pedig a tenyerük összeütésével, majd a férjére utaló jellel jelölik.

Csavalit Jongcsijudh volt kormányfőt a szemüvegére és a vastag tokájára való utalással szokták jelölni. Egy másik volt miniszterelnököt, Szurajud Csulanont tábornokot úgy azonosítottak, hogy katonai rangjára utalva tisztelgésre emelték a kezüket és megérintették az orrukat, utalva a tábornok orrán lévő anyajegyre.

A thaiföldi jeltolmácsok egyelőre nem tervezik a 72 éves miniszterelnök eddigi egyezményes jegyének elhagyását, de ha a kormánypárt vezetői megmakacsolják magukat, elképzelhető, hogy kénytelenek lesznek rendkívüli kongresszust összehívni egy új megjelölés kiötlésére.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×