eur:
389.58
usd:
362.76
bux:
68012.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ismét felgyorsult a pusztítás üteme

Két évig tartó lassulás után 2007 második felében újra felgyorsult a brazíliai Amazonas esőerdő pusztulása. Tavaly augusztus és december között 3.235 négyzetkilométernyi tűnt el a Föld tüdejének tartott őserdőből.

"Soha korábban nem volt ekkora pusztulás az évnek ebben a szakaszában" - nyilatkozott Gilberto Camara, az Amazonas kiterjedését műholdak segítségével mérő nemzeti űrkutatási hivatal (INPE) vezetője.

Augusztusban 234 négyzetkilométerről vágták ki a fákat, decemberre pedig már 948 négyzetkilométerre szökött a havi erdőirtási ráta. Ezek ráadásul nem a végleges számok, a nagyfelbontású műholdképek még zajló elemzése sokkal rosszabb eredményt is hozhat.

A brazil kormány alig néhány hónapja jelentette be, hogy a fokozott hatósági ellenőrzésnek köszönhetően 2005 augusztusa és 2007 júliusa között 50 százalékkal mérséklődött az Amazonas pusztulásának üteme.

"A friss adatok riasztóak" - mondta José Capobianco, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára. Luiz Inacio Lula da Silva elnök rendkívüli kormányülést hívott össze, amint megjelent az INPE jelentése.

"Nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, ahogy pusztul az Amazonas" - mondta Marina Silva, a környezetvédelmi tárca vezetője. A kormányzat értékelése szerint azért terjed az illegális erdőirtás, mert a gyorsan emelkedő nyersanyag- és élelmiszerárak miatt nő a földéhség.

Leginkább három régióban, Mato Grosso, Pará és Rondonia szövetségi államban gyorsult fel az erdőpusztulás. Mata Grosso a szójatermelés központja, Brazília pedig az Egyesült Államok után a második legnagyobb termelő a világon.

A legnépesebb latin-amerikai országban a szarvasmarha-tenyésztés is robbanásszerűen bővül, a letarolt erdőterületet pedig jellemzően először marhalegelőnek használják, majd szójával vetik be.

Az Amazonas esőerdejének területe 1970 óta 700 ezer négyzetkilométerrel csökkent. Még mindig a legnagyobb őserdő és a földkerekség leggazdagabb élővilágának ad otthont, de már csak alig hatmillió négyzetkilométerre terjed ki.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×