eur:
389.54
usd:
363.92
bux:
67966.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Leleplezi a szabadkőműveseket új könyvében Dan Brown

Robert Langdon visszatér. A Da Vinci-kód hőse ezúttal Washingtonban lép akcióba, hogy leleplezze a szabadkőműveseknek az amerikai történelemben játszott szerepét.

Dan Brown új könyvének egyelőre csak a munkacíme van meg: A Salamon-kulcs. Ebben a Da Vinci-kódból megismert Robert Langdon tér vissza, hogy lerántsa a leplet az amerikai főváros történelmi nevezetességű utcáin és épületein található szabadkőműves szimbólumok eredetéről. Többet az író sem árult el.

"Brown a könyv írása előtt megkeresett minket, de azután eltűnt. Alig várjuk, hogy megjelenjen a könyv, de a tartalmáról fogalmunk sincs" - árulta el Akram Elias, a washingtoni Nagypáholy nagymestere.

Washingtonban régóta jelen van a szabadkőművesség, amely ugyan a titokzatosságágról híres, az amerikai páholyok azonban meglepően nyitottan működnek: szerepelnek a telefonkönyvekben, szimbólumaik pedig lépten-nyomon láthatóak a nagyvárosokban.

Alapító atyák

Szabadkőműves volt az ország első elnöke, George Washington, akárcsak az alapító atyák közül James Madison és Benjamin Franklin, valamint James Hoba, aki a Fehér házat tervezte.

A város központjában, a 16. utca sarkán működik az egyik páholy, s ezt azonnal tudhatja bárki, aki az épületre néz, amelyet több, kőből faragott szfinx és oszlopsor díszít.

Az általánosan elterjedt hiedelem szerint a város utcái is egy titkos szabadkőműves szimbólumot formáznak, s ez Elias szerint "lehet ugyan véletlen egybeesés, de a jeleket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni". Állítólag maga George Washington adott utasítást a város tervezésekor arra, hogy az utcákat e szimbolikus négyzetnek - amelyet a szögmérő és a szárai fölé helyezett körző formál - megfelelően alakítsák ki. Ez a szabadkőműves mesterfok jelképe, amely az egyenességet és az egyenlőséget fejezi ki.

Jelképek rendszere

Ugyanezt a jelképet kapjuk, ha a térképen összekötjük a város két legfontosabb nevezetességét, a Capitoliumot és a Lincoln Memorialt, valamint a Fehér házat és a Jefferson Memorialt. A négyzet középpontjában helyezkedik el a George Washington emlékmű, az a hatalmas, téglából készült obeliszk, amelynek a méretei maguk is szimbolikusak: az oszlop 555 lába magas és 55 láb széles (vagyis 170 méter magas és 17 méter széles). Az ötös ugyanis szent szám a szabadkőművesek számára.

A kongresszusnak és képviselőháznak otthont adó Capitolium épületén belül is található egy sarokkő, amelyet maga George Washington helyezett el, méghozzá szabadkőműves rituálé keretében, hagyományos szabadkőműves öltözékben, 1793-ban.

"A szabadkőművesség nagyon fontos szerepet játszott az amerikai történelemben" - hangsúlyozza Mark Tabbert, aki könyvet is írt az amerikai szabadkőművességről. Õ azonban komolyan aggódik Dan Brown készülő könyve miatt. "Nem hiszem, hogy komoly kutatást végzett volna" - véli a szakértő, aki attól tart, hogy A Salamon-kulcs ismét azokat erősíti meg, akik összeesküvőnek tekinti a szabadkőműveseket.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×