eur:
390.93
usd:
366.71
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tesztelték a "világ legjobb géppuskáját" - nézze meg!

Bár már a hatvanas évektől használják, hazai tesztelésre fogták a brit hadsereg általános célú géppuskáját, az GPMG-t. A legnagyobb példányszámú brit napilap hozzájutott a próbalövészet videójához is.

A General Purpose Machine Gunt (általános célú géppuska, GPMG) az Irakban és Afganisztánban szolgáló brit alakulatok is széles körben használják, legutóbb Andy McNab, a Különleges Légi Szolgálat (SAS) tagja tette próbára egy walesi gyakorlóterepen.

A különleges feladatokra kiképzett katona elmondta: az afganisztáni tálibok és az iraki lázadók ellen különösen szükség van erre a fegyverre, amelyet nemes egyszerűséggel a világ legjobb géppuskájának nevezett.

A tesztelésről készített videót megnézheti ide kattintva, a Sun oldalán.

A brit fegyver a belga FN MAG licencben gyártott változata, legelterjedtebb verziójának hivatalos jelzése L7A2 GPMG, a csapatoknál azonban csak Gimpy-nek (vagy Jimpy-nek), egyes alakulatoknál The Generalnak (a tábornok) nevezik.

A brit hadsereg a hatvanas évek óta alkalmazza, a közepes gépfegyver feladatkörében a híres Vickers géppuskát, a könnyű szerepben a Brent váltotta.

Egyaránt alkalmazza a szárazföldi hadsereg, a tengerészgyalogság és más alakulatok; némileg eltérő változatait a hadsereg járművein, valamint helikoptereken is alkalmazzák. Nemrégiben az amerikai hadsereg is vásárolt belőle.

A fegyver a 7,62 milliméteres szabvány NATO-lőszerrel tüzel. Könnyűfegyverként kétlábú, támogató szerepkörben háromlábú állványra helyezve használják, utóbbi esetben kétfős kezelőszemélyzettel, zászlóalj szintű tűztámogatásra.

A fegyver közel 14 kilogramm súlyú, hossza 1,23 méter, a cső 63 centis. A lövedék torkolatsebessége 838 méter/másodperc, a géppuska elméleti tűzgyorsasága 750 lövés/perc. Hatótávolsága a könnyű feladatkörben 800 méter, támogató fegyverként 1.800 méter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×