eur:
391.29
usd:
367.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Életveszélyes kórházak: Tízezrek haltak meg baktériumfertőzés miatt

Az Egyesült Államokban 2005-ben csaknem 19 ezer ember halt meg, miután megfertőződött azzal a baktériummal, amely ellenáll a gyógyszereknek is.

Egy friss kutatás szerint, amely a kormány megrendelésére készült, a baktérium kétszer olyan elterjedt, mint ahogy azt korábban gondolták.

A methicillin-rezisztens baktérium, a Staphylococcus aureus (MRSA) először a kórházakban és az idősotthonokban jelent meg, és támadta meg az amúgy is legyengült szervezetű embereket.

Bőrön át is fertőz

A fertőzés először a sebeken keresztül jutott a szervezetbe. Később azonban megjelent egy olyan változata is, amely már a bőrön át fertőzött, és az egészségeseket is megtámadta.

A járvány futótűzként terjedt Los Angelesben a homoszexuális férfiak körében, az atlantai egészségügyi hatóságok pedig a börtönökben is tapasztalták a kór gyors terjedését.

94 ezer fertőzött

A legújabb kutatás szerint az új baktériumtörzs 2005-ben több mint 94 ezer embert fertőzött meg, közülük pedig majdnem 19 ezren veszítették életüket. Sok esetben azonban nem sikerült pontosan beazonosítani, hogy az MRSA volt-e a halál kiváltó oka.

A kutatásból kiderült, hogy sokkal gyakoribb a baktériumnak az a fajtája, amely már az egészséges szerveket is károsítja. Arra is rámutattak a felmérés készítői, hogy a betegség 85 százalékban olyanoknál jelent meg, akik átestek valamilyen orvosi kezelésen. Néhány intézmény kifejezett "baktériumközponttá" vált, hiszen az orvosok és a nővérek a kezelések során az eszközökkel egyik betegről a másikra ragasztották át a kórt.

Vannak kórházak, ahol nem sikerült csökkenteni az új megfertőzöttek számát, mert nem tudták izolálni a kórt.

Az Egyesült Államokban 1968-ban ismerték fel először a betegséget. A betegség utolsó áldozata hétfőn veszítette életét, a tinédzserlányt egy hétig kapott kórházi ellátást, a fertőzés azonban nagyon hamar átterjedt a veséjére, a májára, a tüdejére és az izmaira is.

Az egyik legnagyobb kihívás

Jakab Zsuzsanna, az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ igazgatója az InfoRádióban elmondta: az Európai Unióban is a kórházi vírusok jelentik az egyik legnagyobb kihívást.

A legutóbbi epidemiológiai jelentés szerint egy év alatt hárommillió kórházi fertőzést regisztrálnak az unióban, és minden 10. kórházi ápolt az intézményben kap el valamilyen fertőző betegséget. Emiatt évente összesen 50 ezren halnak meg a tagállamokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×