eur:
390.91
usd:
366.71
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Biztonságosabb a két láb, mint a két kerék

A motorosok és a biciklisták sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve az utakon, mint azt korábban feltételezték. A nagy-britanniai statisztikákból kiderül, hogy motorozni háromszor olyan veszélyes, mint kerékpározni.

A bicikliseket háromszor-négyszer nagyobb eséllyel éri halálos baleset, mint a gyalogosokat - derült ki a statisztikákból. Ez különösen azért aggasztó, mert a brit kormánynak szent elhatározása, hogy két kerékre szoktatja a polgárokat, hiszen a biciklizés egészséges.

A biciklizésnél már csak a motorozás veszélyesebb: a motorosok 10-12-szer nagyobb eséllyel szenvednek halálos balesetet, mint a biciklisek. Az adatok közötti ellentmondás abból fakad, hogy a hivatalos statisztikák a megtett kilométerekre vetítik le a halálos kimenetelű balesetek számát - ez pedig azt jelenti, hogy elméletileg a gyorsabb közlekedési eszközök biztonságosabbnak tűnnek.

A The Times azonban megszerezte azokat az eddig soha nem publikált adatokat, amelyekből az derül ki, hogy óránként, illetve naponta mennyi halálos baleset történik. A hivatalos (megtett kilométerre levetített) adatok szerint száz kilométerenként 9,7 motoros szenved halálos balesetet. Ez is magasabb a 3,62 gyalogosnál és a 3,34 biciklisnél.

Ha azonban azt nézzük, mennyien halnak meg százezer emberből motoros, illetve biciklis balesetben, illetve gázolásban, akkor a számok már riasztóak: 153,45 motoros, 13,05 biciklis és 3,68 gyalogos!

Azt nem lehet az adatokból megállapítani, hogy a motorok közül melyek a legveszélyesebbek, mert a statisztika egybeszámol minden kétkerekű motoros járművet.

A Blake útbiztonsági civil szervezet oktatási vezetője, Jools Townsend szerint a balesetben elhunyt motorosok száma a harmadával nőtt az elmúlt évtizedben. "Bár sokan közülük mások hibájából veszítik életüket, tény, hogy a motorosok nagyon gyakran vállalnak oktalan veszélyt. Különösen sok a gyorshajtás és a szabálytalan előzés" - hangsúlyozta Townsend.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×