eur:
389.67
usd:
362.69
bux:
67995.88
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sokkoló képek segítettek a Diana-mítoszok lerombolásában

Nem szegte meg a szabályokat a 4-es csatorna, amikor fiai ellenvetése ellenére bemutatta a Diana hercegnő utolsó perceiről készített dokumentumfilmet. Az illetékes Ofcom szerint a karambolról készült felvételek a műsor "integráns részei" voltak.

Nagy-Britanniában már a vetítés előtt nagy port vert fel a 4-es csatorna műsora, a készítők ugyanis előre közölték: be fognak mutatni sokkoló felvételeket a hercegnő tíz évvel ezelőtti halálát okozó karambolról.

Diana két fia, Vilmos és Harry herceg hiába kérte, hogy hagyják ki a "Diana: szemtanúk az alagútban" című műsorból a képeket, a csatorna a kérést nem vette figyelembe. A műsor vetítése után a csatorna ellen 104 panaszt nyújtottak be.

A média felügyeletével foglalkozó Ocfom szerint azonban a 4-es csatorna nem követett el vétséget, a sokkoló képek bemutatását "a kontextus indokolta", azok a műsor integráns részei voltak.

Az egyik, rossz minőségű, fekete-fehér képen például a francia mentősök a hercegnő arcára helyezik az oxigénmaszkot - Diana arcát azonban nem lehetett látni, sem pedig a sérüléseit.

"A képeket összességében érzékenységre vallóan válogatták össze, közreadásukat nem használták szenzációkeltésre" - áll az Ofcom jelentésében. A szervezet ugyan elismerte, hogy a nézők egyre része túlzásnak tarthatta a képek bemutatását, de a műsor "nem ment túl azon, amit elvárni egy történelmi dráma rejtélyeinek vizsgálatától".

A 4-es csatorna programigazgatója, Hamish Mykura ma is úgy véli: a műsor "segített eloszlatni a drámai eseményt övező káros mítoszok egy részét". Megelégedését fejezte ki amiatt, hogy az Ofcom is megérti és jóváhagyólag elfogadja törekvéseiket.

A műsor leadása előtt kétezer tiltakozás érkezett, de a műsort 3,8 millió ember nézte meg végül.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×