eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Megfertőznek" a barátok a kövérséggel

"Fertőző" lehet a kövérség; ha valakinek a barátja, a testvére vagy a házastársa túlsúlyos, akkor ő is nagyobb eséllyel lesz az - derült ki egy amerikai kutatásból.

Amerikai kutatók 12 ezer embert vizsgáltak meg, és megállapították, hogy ha valakinek túlsúlyos a barátja, akkor ős is 57 százalékkal nagyobb eséllyel hízik el. A testvér túlsúlya 40, a házastársé 37 százalékkal növeli az elhízás veszélyét.

A következtetés: szociális faktorok, vagyis más emberek méretei is döntőek az elhízásban. Érdekes, hogy nem döntő az életmód; az elhízás akkor is "fertőző", ha a túlsúlyos barát az ország egészen más régiójában él.

"Nem arról van szó, hogy a túlsúlyos emberek egymásra találnak. A magyarázat inkább az, hogy az emberek könnyebben elfogadják, hogy normális dolog az elhízás, ha ezt tapasztalják a környezetükben élőknél" - magyarázta a kutatás egyik vezetője, Nicholas Cristakis professzor.

Az elhízás veszélyeivel foglalkozó amerikai alapítvány tudományos igazgatója nem lepődött meg a kutatás eredményén. Ian Campbell szerint a túlsúlyosak igyekeznek hasonló testfelépítésű emberekkel barátkozni. Azt azonban "nagyon érdekesnek" találta, hogy a barátok hatása erősebb e téren, mint a testvéreké.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×