eur:
387.07
usd:
355.95
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

A kevés hulla miatt aggódnak az orvosok

Nehezíti a sebészképzést az Egyesült Királyságban, hogy mind kevesebben ajánlják fel holttestüket tudományos célra, így egy-egy testen gyakran öt egyetemistának kell osztoznia.

Nagy-Britanniában már számos egyetemen oktatók által előkészített mintaszerveket használnak, amelyet a hallgatók tanulmányozhatnak, de kevés lehetőségük van a sebészetben fontos fogásokat a gyakorlatban is elsajátítani.

Ennek legfőbb oka, hogy nincs elég test: a brit orvosegyetemeken évente mintegy ezerre lenne szükség, de már megközelítőleg sincs ennyi. Londonban a legsúlyosabb a hiány, ahol 40 százalékkal van kevesebb felhasználható holttest a szükségesnél.

A sebészek királyi kollégiumának egyik oktatója elmondta: évente 60-65 testet használhatnak fel, ideális esetben azonban 90-re lenne szükség.

Néhány szakértő a tavaly életbe lépett törvényt hibáztatja, amely jelentősen megnehezítette a szervek és a holttestek felajánlását.

Persze ennek van előzménye: az egész ország felháborodott, amikor kiderült, hogy az egyik liverpooli kórházban a szülők beleegyezése nélkül távolítottak el szerveket halott csecsemőkből.

Az egyetemek vezetői is elismerik, hogy már nincs szükség annyi szervre és testre az oktatásban, mint húsz évvel ezelőtt. Ezzel együtt azt tervezik, hogy - ha nem is a tévében hirdetve - felhívják a közvélemény figyelmét a szervek és a holttest felajánlásának fontosságára.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×