eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ha a baba vízben születik, jobban bírja a gyűrődést

A vízben született gyermekek felnőttként könnyebben vészelik át az élet elkerülhetetlen változásait, egy költözést vagy egy munkahelyváltást - mondta az InfoRádió által megkérdezett klinikai szakpszichológus.

Országszerte zajlanak a Születés Hete rendezvényei, amelyeken a többi mellett az alternatív szülési módokat is népszerűsítik az előadók. Ezek közül az egyik a vízben szülés, amely az anyák körében egyre népszerűbb.

A meleg víznek fájdalomcsillapító hatása van a gyermekek számára. A vízben az izomzat megfeszül, a fájdalom ezzel csökken.

Egyes felmérések szerint víz alatt a gyermekek kevesebb mint két óra alatt világra jönnek, és száz vízben szülő nőből csak egy kér fájdalomcsillapítót.

Az ötlet Franciaországból ered, ott gondolt arra egy orvos, hogy a víz nyugtatóan hathat a vajúdó anyára. Ami pedig jó a mamának, az jó lehet a babának is.

Először csak a szülés előtti fájdalmak elviselésére ajánlották fel a fürdőt, az egyik asszony azonban nem akart kiszállni a vízből, így ott hozta világra gyermekét. Ezt követően kezdték vizsgálni a kutatók a fürdő jótékony hatását.

A világban azóta több variációja is él a módszernek, Dél-Amerikában még a tengerben is szülnek az asszonyok.

Magyarországon 1995 óta lehet vízben szülni, elsőként a Szent István Kórházban alkalmazták ezt a módszert. Nem kell hozzá más, mint egy nagyobb kád vagy egy kisebb medence.

Az InfoRádió által megkérdezett klinikai szakpszichológus szerint nem is a vajúdást, hanem a baba kitolását könnyítheti a melegvizes közeg, amely a baba későbbi életére is hatással lehet. Félteni semmiképpen sem kell a kicsit, mivel a babának természetes közege a víz, oxigént pedig még a köldökzsinóron keresztül kap.

Orosz Katalin szerint, ha egy baba vízbe érkezik, majd az anya átöleli és megvárja, míg a tüdőből lehúzódik a magzatvíz, akkor a kicsinek nem kell ordítva, levegőért kapkodva világra jönnie.

Mivel a születés a változás első élménye, aki mindezt nyugodt körülmények között éli át, az későbbi életében is jól viseli majd a változásokat.

Ez akár egy költözésből vagy egy munkahelyváltásból adódó stressz kezelésére is hatással lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×