eur:
397.05
usd:
360.22
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Kínzó kérdés: hogyan kell imádkozni az űrben?

Iszlám vallási tudósok elkészítették azt az útmutatót, amely előírja, hogyan teljesítse vallásos kötelezettségeit az idén a világűrbe induló malajziai asztronauta.

A tudósok közel egy évig dolgoztak az alapelveken, ami nem is csoda, hiszen a hetedik században az arábiai sivatagban megalapított vallás előírásait kellett hozzáigazítani a világűr feltételeihez.

A legfőbb kérdés: merre kell fordulni? A Földön minden hithű muzulmán Mekka felé fordul ima közben, de a Föld körül keringő űrállomáson ez az irány folyamatosan változik.

Egy másik fogós kérdés: mikor kell imádkozni? Az iszlám napi ötszöri imát ír elő, a Nap járásához igazodva - így az űrben ennek meghatározása is problémát jelent. Mivel az űrállomás 24 óra alatt 16-szor kerüli meg a Földet, elvileg akár 80-szor is imádkozni kellene.

Kérdéses az is, gravitáció híján hogyan hajthatók végre az ima közbeni leborulások, és további probléma, honnan szerezzen be vizet az űrhajós a rituális tisztálkodáshoz.

Problémás az előírásoknak megfelelő étel, a halal beszerzése is. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a malajziai asztronauta űrutazása a ramadán idejére esik, amikor napközben a hithű muzulmánoknak tilos enni, na de mikor van napközben?

"Képességeihez mérten"


A böjt kihívására az a válasz született, hogy az asztronauta választhat: koplalhat az űrben, vagy pótolhatja kötelességét visszaérkezése után.

Ha nem biztos benne, hogy az étel halal, csak az éhség csillapítására elegendő mennyiséget szabad belőle fogyasztania.

A legfogósabb, a mekkai irányra vonatkozó kérdésre azonban az útmutató kitérő választ ad: az asztronautának "képességeihez mérten" tartania kell magát a hagyományos előíráshoz.

Az űrhajós kiválasztása egyébként az utolsó fázisba érkezett: Sejk Muszafar Sukor vagy Faiz Halid utazhat Bajkonurból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 10. 07:58
×
×
×
×