eur:
393.29
usd:
367
bux:
66545.79
2024. április 25. csütörtök Márk

"Nem a KRESZ hibáival kellene foglalkozni"

Eddig mindössze két szervezet írta alá Magyarországon az Európai Unió közlekedésbiztonsági chartáját. Gurmai Zita, az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának tagja szerint az uniós elképzelések megvalósításával a következő három évben felére lehetne csökkenteni a közúti balesetek számát.

Magyarországon tavaly 1139-en haltak meg az utakon, azaz a charta célkitűzéseinek teljesítése esetén évente több mint 500 ember életét lehetne megmenteni.

A chartához önkormányzatok, civil szervezetek csatlakozhatnak. Ennek keretében három évre kell a közlekedéssel kapcsolatos vállalásokat tenni. Európában eddig 601-en írták alá, Magyarországon viszont csak ketten.

"Nagyon fontos lenne, hogy vegyük komolyan az emberi életet. Természetesen egy kicsit a közlekedési kultúránkon is változtatni kellene. Az iskolákban beszélni kellene az emberi élet fontosságáról, miért kell bekötni a biztonsági övet" - mondta az InfoRádióban az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának magyar tagja.

Óvodások is elkezdhetik

Gurmai Zita szerint a KRESZ-oktatását játékosan akár már az óvodában el kellene kezdeni. Csorváson például nem lehet gyorsan végighajtani a településen, mert elkerülő szigeteket építettek ki. Körforgalmak és lassító táblák is segíthetnének, de csak akkor ha komolyan veszzük a sebességkorlátozást.

"Nem a magyar KRESZ hibáival kellene foglalkozni, hanem be kellene tartani a jelenlegi szabályozást. Bizonyos idő elteltével, amikor az ember hosszú évek óta már nem követi pontosan a változásokat, pedig fontos lenne" - vélekedett Gurmai Zita.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×