eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Halált okozhat a gyógyfürdők vize

Ejtőzni a gyógyfürdő medencéjében, vagy a forró vízben - ezt nagyon sokan a legkellemesebb tevékenységek egyikének tartják. Egy brit kormányzati szerv most nyilvánosságra hozott tanulmánya ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy mindez súlyosan károsíthatja az egészséget. Az Egészségügyi Ügynökség szerint a rendszeres, előírások szerinti tisztítás és fertőtlenítés hiányában a vízben súlyos betegséget vagy akár halált okozó baktériumok is elszaporodhatnak.

Akár életveszélyessé is válhat a gyógyfürdők vize - áll egy brit kormányzati ügynökség jelentésében, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a vízben megtelepedhetnek életveszélyes baktériumok is.

Az Egészségügyi Ügynökség (HPA) szerint a fő veszélyt a súlyos légzési nehézségeket okozó légionárius betegség jelenti. Az elmúlt fél évtizedben csak Nagy-Britanniában öt komoly járvány tombolt a gyógyfürdőkben, négy ember életét követelve.

Hátborzongató észrevételek

Éppen ezért a HPA 124 oldalas, a gyógyfürdők üzemeltetőinek szóló biztonsági ajánlást tett közzé.

A kormányzati szerv hátborzongató észrevételei között szerepel a Naegleria fowleri lehetséges jelenléte, ami ritka esetben akár halálos agyhártyagyulladást is okozhat.

Az ügynökség felhívja a figyelmet arra is, hogy a rendszertelenül, vagy szakszerűtlenül tisztított meleg vízben olyan baktériumok is megtelepedhetnek, melyek nagyon súlyos szembetegséget okozhatnak.

Mit ne tegyünk?

A HPA felhívja a figyelmet arra is, hogy a szabálytalanul tisztított gyógyvízben jól megél a herpesz vírusa is.

Az ügynökség éppen ezért azt ajánlja a látogatóknak, hogy lehetőség szerint ne tegyék a fejüket a medencék vizébe és próbálják meg elkerülni a víz lenyelését is.

A gyógyfürdők azért különösen veszélyesek, mert viszonylag kis helyen sok ember tömörül össze, ami miatt sok szerves anyag (nyál, különböző kozmetikumok, sampon, szappan...) kerül a vízbe.

{{keretes_cim}}

A Budapest Gyógyfürdői Rt. fürdőüzemi osztályvezető-helyettese kizártnak tartja, hogy Magyarországon életveszélyes baktériumok telepedjenek meg egy gyógyfürdő vizében. Kiss Ferenc az InfoRádióban azt mondta: a magyarországi szabályozás szigorúbb az Európai Unióban alkalmazottnál. Egy rendelet 1997 óta írja elő, hogy a magyar fürdőkben vízforgatót kell használni.



KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×