eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem megfelelő az epilepsziások kezelése

Nem éri el az európai színvonalat Magyarországon az epilepsziás betegek kezelésének sikeressége. A fejlett országokban az epilepsziások kétharmada rohammentessé tehető, Magyarországon viszont gyakran még a megfelelő diagnózist sem kapják meg a betegek.

Magyarországon 60 - 70 ezer ember él együtt a krónikus betegséggel.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) osztályvezetője szerint Magyarországon gyakran az epilepszia típusának megállapítására sincs meg a lehetőség, holott ez alapvetően meghatározná a kezelés módját.

A súlyos gyermekkori epilepszia, vagy az agy halántéklebenyében kialakult betegségre például nem hatékony a gyógyszeres kezelés, a műtét viszont annál hatásosabb - mondta el Halász Péter az Epilepszia-nap alkalmából az InfoRádióban.

A professzor a betegséget úgy írta le, mint egy lángoló gócpontot, amely az erdőtűzhöz hasonlóan terjed tovább az agyban. Ezen a ponton az agyat serkentő folyamatok túltengenek.

Az epilepszia olyan idegrendszeri betegség, amely az egész testre kiterjedő görcsös rohamot idézhet elő.

A rohamok az agyban található idegsejtek nagy erejű elektromos kisüléseiből keletkeznek. Ezek az elektromos viharok az agy területeiről régióiból indulnak ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×