eur:
395.77
usd:
368.61
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Social issues in internet technology and social media in teenager mental health. Low self esteem young Asian teenager boy sitting alone crying with smartphone, feeling frustration, fear, pain, anxiety, abused as victim of cyberbullying.
Nyitókép: Jatuporn Tansirimas/Getty Images

Sokkoló tanulmány látott napvilágot a gyerekek online abúzusáról

Évente több mint háromszázmillió gyereket ér szexuális abúzus és kizsákmányolás a kibertérben az Edinburghi Egyetemen működő, Childlight nevű, a gyermekek szexuális kizsákmányolását vizsgáló intézet hétfőn közzétett tanulmánya szerint.

A tanulmány szerint minden nyolcadik gyerek, azaz a világon élő gyerekek több mint 12 százaléka látott előzetes beleegyezés nélkül az interneten barangolva szexuális tartalmú képet vagy videót 2023-ban. Ez mintegy 302 millió gyereket jelent.

Mindemellett világszerte több mint 12 százalékukat – körülbelül 300 milliót – érte a kibertérben szexuális jellegű megkeresés, illetve felhívás ilyen jellegű beszélgetésre felnőttek vagy más fiatalok részéről.

Olyan esetekről is tudni, amikor a szexuális ragadozók pénzt kértek a gyerekektől azért, hogy a mesterséges intelligencia segítségével, úgynevezett „deepfake” módszerrel létrehozott képeiket ne hozzák nyilvánosságra. A tanulmány szerint ez utóbbi, bár világszerte egyre inkább terjedőben van, elsősorban az Egyesült Államokban élő gyerekeket fenyegeti.

A tanulmány tartalmaz egy globális indexet is, amely szerint ugyanitt minden kilencedik férfi – azaz csaknem 14 millió – elismerte, hogy élete során már legalább egyszer zaklatott az interneten gyereket. Felmérések szerint a brit férfiak hét, az ausztrál férfiak 7,5 százaléka tett hasonló beismerést.

A Childlight vezetője, Paul Stanfield „globális járványnak” nevezte a jelenséget, „amely túl sokáig maradt rejtve”. „Minden országban előfordul, exponenciálisan nő és globális válaszokat kell rá adni” – jelentette ki.

Stephen Kavanagh, az Interpol ügyvezető igazgatója szintén felhívta a figyelmet, hogy a kibertérben előforduló abúzusok nyilvánvaló veszélyt jelentenek a gyermekekre nézve világszerte, a hagyományos bűnüldöző szervek pedig igyekeznek lépést tartani az ellen szóló küzdelemben.

Natalie Don, Skócia gyermekvédelemért felelős minisztere a maga részéről elmondta, kormánya egyik legfontosabb célja, hogy megóvja a gyermekeket a szexuális kizsákmányolástól.

„Globális problémáról van szó, amelyre globális megoldást kell adni, ezért különösen üdvözlendő a világ minden részéről adatokat gyűjtő kutatás annak érdekében, hogy kézzelfogható lépéseket tegyünk a gyermekvédelem terén” – szögezte le.

Címlapról ajánljuk

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×