eur:
390.67
usd:
366.13
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
two young businessmen shaking hands
Nyitókép: Peshkova/Getty Images

Hallatlanul profi módszerrel csalt ki pénzeket egyházi személyektől egy álközjegyző

Szlovák közjegyzőnek mondta magát, aki örökséget ígért az egyházi személyeknek, ehhez pedig csak pár "illetéket" kellett volna befizetni.

Vádat emeltek egy a férfival szemben, aki nemlétező örökség ígéretével ejtett tévedésbe különböző vallási felekezetekhez tartozó embereket és okozott kárt nekik - közölte a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője pénteken.

Saághy Flóra közölte, a férfit üzletszerűen elkövetett csalás és közokirat-hamisítás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják.

A férfi - akit korábban 15 egyházi személy hasonló módszerrel történt megkárosítása miatt ítéltek el - a vádirat szerint 2017-ben megélhetését abból biztosította, hogy magát valótlanul szlovák közjegyzőnek adta ki, és e-mailben egyházi személyeket keresett meg. Az üzenetekben a vádlott valótlanul azt állította, hogy egy elhunyt a végrendeletében a vagyonát az egyházközösségre vagy annak egy képviselőjére hagyta. A férfi állítását azzal próbálta alátámasztani, hogy hamis közokiratokat - magyar, szlovák állami címeres, fejléces és bélyegzős közjegyzői vagy bírósági okiratokat - küldött. Ezt követően olyan ürüggyel, hogy az örökség átvételéhez még különböző díjak, illetékek, fordítási, közjegyzői és egyéb költségek megfizetése szükséges, a sértettektől különböző nagyságú pénzek átutalását kérte.

A vádirat szerint a vádlott ezúttal egy német, egy belga, valamint egy ukrán plébánost igyekezett megtéveszteni, tőlük csaknem másfél millió forintot csalt ki. A harmadik sértett nem utalta át a tőle kért 200 eurót, hanem leveleit válasz nélkül hagyta.

A vádemeléskor a korábbi ügyében vele szemben kiszabott, hatéves börtönbüntetését töltő vádlott bűnösségéről a Váci Járásbíróság fog dönteni.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×