eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: Pixabay

Elektromos autós csalás miatt kellett lépnie a hatóságnak

Áfacsaló autókereskedőket füleltek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói. Az elkövetők egyikét a bíróság le is tartóztatta.

Két magyar férfi német és osztrák autókereskedő cégektől elektromos kocsikat vásárolt, szlovák cégek nevére. Az autókat azonban nem Szlovákiába, hanem Magyarországra hozták, és magyar magánszemélyek, illetve gazdasági társaságok részére értékesítették - írta közleményében a NAV. Az elektromos autók megvásárlása és továbbértékesítése is valótlan tartalmú szerződésekkel jött létre.

Ráadásul az autók első magyarországi forgalomba helyezéséhez benyújtott adás-vételi szerződéseken feltüntetett eladók nem létező osztrák, illetve német magánszemélyek voltak. Az elektromos járműveket egy magyar weboldalon hirdették meg, főleg készpénzes vásárlók részére azért, hogy az eladások után ne kelljen befizetniük az ÁFÁ-t.

Az elkövetők így több, mint 75 millió forintot tudtak elcsalni.

A NAV budapesti nyomozói az okozott kár megtérítése érdekében készpénzt és karórát foglaltak le, valamint zár alá vettek egy több, mint 200 millió forintot érő ingatlant, továbbá több, mint 30 autót - többek között Teslákat, BMW-ket, Audikat - foglaltak le a csalóktól. Az egyik olyan helyszínen a pénzügyőrök még adózatlan cigarettát is találtak, amit szintén lefoglaltak.

A nyomozás költségvetési csalás és pénzmosás bűntette miatt folyamatban van. Az ügyben érintett két férfit gyanúsítottként kihallgatták, egyikük letartóztatását a napokban elrendelte a bíróság.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×