eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Megszállott fegyvergyűjtőt fogtak a rendőrök - képek

Csak segítséggel tudták lajstromba venni a rengeteg fegyvert és lőszert.

Borsod-Abaúj-Zemplén mellett Nógrád vármegyét is érintő bűnüggyé nőtte ki magát egy felsőtelekesi fegyver- és lőszergyűjtő internetes vásárlásainak feltárása - írja a nool.hu. Tizedik hónapja tart az országos együttműködésben zajló nyomozás, és még jelenleg sincs vége.

Tavaly november 24-én küldték a Tiszavasvári Rendőrkapitányság nyomozói a hivatalos megkeresést a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályára, hogy kutatást tarthassanak egy 58 éves, Felsőtelekesen élő férfi otthonában. Azért volt erre szükség, mert azonosították, hogy a férfi fegyvereket, fegyveralkatrészeket vásárolt az egyik internetes piactéren egy tiszadobi eladótól.

Herczeg Gergő hadnagy, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vizsgálati osztály vizsgálója elmondta, hogy egy múzeumi munkatárs figyelt fel egy Frommer 37M-típusú, második világháborús maroklőfegyverre. Hozzátette, hogy az egész éjszakát az ingatlanban töltötték, egymás után kerültek elő a fegyverek különböző helyekről.

Volt köztük AK-47-es gépkarabély, puskák, forgótáras és hangtompítós fegyverek, különféle pisztolyok. Összesen 67 fegyverként azonosítható tárgyat foglaltak le, melyek közül 42 volt működő.

Továbbá 10 gáz-riasztó fegyvert is találtak, a többi darab pedig hatástalanított volt. Emellett lefoglaltak 2600 különböző lőszert is. A helyszíni szemle másnap délig tartott, és mivel ez a mennyiség meghaladta a megyei fegyverszakértő kapacitását, Budapestről, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központtól kellett segítséget kérniük.

A felhalmozott fegyver- és lőszermennyiségből akár arra is lehetett volna következtetni, hogy terrortámadást készítenek elő ebben a csendes borsodi faluban, a körülmények azonban azt támasztották alá, hogy csupán egy megszállott és felelőtlen gyűjtővel van dolguk - fogalmazott Sallai István alezredes, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vizsgálati osztályvezetője.

A lefülelt gyűjtő végül beismerő vallomást tett, arról viszont nem állt szándékában információt adni, kiktől vásárolta. A rendőrség kezdeményezésére a bíróság elrendelte a férfi letartóztatását, azóta bűnügyi felügyelet alá került.

Azóta az ügy országos szintűvé nőtte ki magát, egyedül Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből nem küldtek fegyvert, alkatrészt vagy lőszert tartalmazó csomagot.

Herczeg Gergő hadnagy szerint a férfi 2020 őszén kezdett el fegyvereket rendelni, és csak az egyik legnagyobb online piactéren aktivizálta magát, erre az időszakra és erre a platformra koncentrált, de a gyanúsított banki átutalásait is bekérte. Az online piactér terjedelmes listát küldött minden olyan hirdetésről, amelyekben „fegyver”, „lőszer” és hasonló szavak szerepeltek. Mivel az ilyen jellegű hirdetések sosem egyértelműek, nem volt könnyű összerakni, hogy K. Szabolcs kitől mit vásárolt. A különböző lekért adatok alapján végül táblázatba foglalták a felsőtelekesi fegyverbiznisz kapcsolatrendszerét, ami egyre terjedelmesebb lett.

K. Szabolcs ügyét már lezárta a nyomozó hatóság, de folytatják az itt elindult bűnügy országos koordinációját. A vizsgálat szerint a férfi 2 millió forintot költhetett összesen a rengeteg fegyverre és lőszerre.

A Zsaru Magazin látványos képeket tett közzé Facebook bejegyzésében a lefoglalt gyűjteményről:

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×