eur:
393.13
usd:
367.31
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: ismeretlen

Súlyosbítás a Kozma utcai fogolyzendülés ügyében

Első fokon még négy éve fegyházra ítélték a két visszaesőt májusban.

A Fővárosi Törvényszék 2021. május 7-én kihirdetett ítéletével a többszörös visszaeső két vádlottat bűnösnek mondta ki fogolyzendülés bűntettében, amelyért őket személyenként 4 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsáthatóak.

Az irányadó történeti tényállás szerint a jelenleg is más büntetőügyben jogerős szabadságvesztését töltő két vádlott – az elkövetés óta időközben elhalálozott harmadik társukkal együtt – 2018. január 6-án a büntetés-végrehajtási intézet gyógyító és terápiás részlegében lévő zárkájuk bezárást elrendelő körletfelügyelői utasításnak ellenszegülve, a zárkában lévő ágyaikkal a zárka bejáratát eltorlaszolták és trágár szavakkal illették a rendbontásuk miatt a helyszínre vezényelt biztonsági állományt, valamint követelték az intézet parancsnokának helyszínre jövetelét.

Többszöri felszólításuk ellenére is akadályozták a büntetés-végrehajtási intézet rendjének helyreállítását. Végül a zárkaajtó leemelése és a vádlottakkal szemben könnygáz alkalmazása után sikerült a vádlottak tettleges ellenállását letörni és őket orvosi vizsgálatra előállítani.

Az elsőfokú ítélet ellen az eljáró ügyész mindkét vádlott terhére, azok további, az őrökkel szembeni erőszakos cselekvősége tényállásba emeléséért, a vádirat szerinti súlyosabb jogi minősítés megállapításáért, valamint a kiszabott büntetések tartamának jelentős felemeléséért élt fellebbezési jogával. A határozat ellen a két vádlott és védőik bűncselekmény hiányában történő felmentésért, valamint az elsőrendű vádlott védője enyhítés céljából is jelentettek be fellebbezéseket.

A másodfokú eljárásban a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezés indokaival egyetértve, indítványával kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál a terhelő történeti tényállás kiegészítését, arra alapítottan súlyosabb jogi minősítés alkalmazását és a vádlottak büntetésének súlyosítását, a védelmi fellebbezések egyidejű elutasításával.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×