eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

„Give me money!” – filmbe illő fegyveres rablás az M5-ösön

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség fegyveres rablás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy román férfi ellen, aki egy bűntársával 2019. április 22-én éjjel az M5-ös autópálya lajosmizsei szakaszán megállított és gázpisztollyal lövöldözve kirabolt három, Németországból hazafelé tartó román nőt.

A vádirat szerint a Németországban táncosnőként dolgozó három román nő 2019. április 22-én, éjfél után az M5-ös autópályán utaztak Röszke felé egy gépkocsival. A sértetteket ismerő vádlott és bűntársa az autópályán Lajosmizse közelében egy bérelt autóval előre kitervelten a sértettek gépkocsija mögé soroltak.

A vádlott és társa a rendőrségihez hasonló fényjelzéssel megállásra késztették a sértetteket. Az autót vezető nő lehúzódott a leállósávba leállította az autót. Lehúzta az ablaküveget, hogy a rendőrnek hitt vádlottnak és társának át tudja adni az okmányait.

A rendőrségihez hasonló láthatósági mellényt, maszkot és fejfedőt viselő vádlott és társa a sértettek autójához léptek. A vádlott megpróbálta kinyitni a vezető oldali első ajtót, de az zárva volt. Ekkor a vádlott

egy gázpisztollyal legalább négy lövést adott le a földre

és benyúlt az autóba, hogy az indítókulcsot kihúzza. A gázpisztolyt valódi lőfegyvernek vélő sértett próbálta ellökni a vádlott kezét, mire

a férfi ököllel legalább négyszer megütötte a sértett fejét,

majd az indítókulcsot kivette és a gépkocsi ajtaját kinyitotta. Megragadta az autót vezető sértett karját, kihúzta az autóból és az aszfaltra lökte. Eközben a „Give me money” felszólítást ismételgetve követelte a sértett pénzét.

A vádlott bűntársa a jobb oldali első ajtót nyitotta ki és egy másik sértettet rángatott ki az autóból, aki megpróbált elfutni a helyszínről a táskájával együtt. A bűntárs azonban utánaszaladt és pénzt követelve földre rántotta, többször megütötte, megrúgta és a nála lévő táskát elvette. A harmadik sértett annyira megrettent, hogy az autóból kiszállva a szalagkorláton keresztül átszaladt az út túlsó szélére.

A sértettek ellenállásának letörése után a vádlott a sértettek gépkocsijába, míg társa a bérelt autójukba ült be és elhajtottak Röszke felé. Mintegy 10 perc múlva megálltak és a vádlott a sértettek táskáit, csomagjait átpakolta a saját autójukba, majd a sértettek gépkocsiját hátrahagyva elhajtottak. Az átpakolást egy térfigyelő kamera is rögzítette.

A vádlottak mintegy 13 ezer eurót, mobiltelefonokat, ékszereket, ruhákat és egyéb dolgokat zsákmányoltak összesen több mint 7 millió forint értékben. A kár nem térült meg, a sértettek közül ketten 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. A vádlott bűntársát is azonosították, ellene nemzetközi és európai elfogatóparancsot bocsátottak ki és egy elkülönített ügyben folytatódik vele szemben az eljárás.

A vádlott és társa a rablás előtt úgy közlekedtek a bérelt autóval, hogy a rendszámtáblákat a lebukás megakadályozása érdekében ragasztóanyaggal részben elfedték, amit az átpakoláskor szedtek le. A rablók azonosításában és a bűncselekmény bizonyításában az Europol és az Eurojust is hatékonyan segítséget nyújtott – olvasható a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

Az európai elfogatóparancs alapján Romániában elfogott vádlott letartóztatásban várja a tárgyalást, őt a főügyészség 3 rendbeli fegyveres rablás bűntettén kívül jármű önkényes elvétele bűntettének minősített esetével és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettével vádolja. Az ügyész végrehajtandó fegyház és kiutasítás kiszabását indítványozta vele szemben. A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×