eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin
A középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga tételfüzete egy diák padján a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban 2019. május 6-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Csalt az érettségin, vádat emelt az ügyészség

Csalt az érettségi vizsgán a diák, utána pedig meghamisította a törzslapkivonatot, hogy három helyett csak egy tantárgyból kelljen ismétlővizsgát tennie. Vádat emelt az ügyészség.

A 19 éves diák középiskolai tanulmányait a nagykanizsai Cserháti-középiskolában végezte, ahol tavaly érettségizhetett volna. Ez azonban meghiúsult, mert matematikából megbukott. Erre tekintettel a többi, sikerrel teljesített tantárgyból csak előrehozott érettségit tehetett, így került sor a szóbelire június 18-án magyar nyelv és irodalom, történelem, angol nyelv, valamint gépészeti ismeretek tárgyból. A diák azonban a magyar nyelv és irodalom, valamint a történelemvizsgán meg nem engedett módon az okostelefonját használta. Erre tekintettel a két tantárgy eredményét – a történetek kivizsgálását követően – két nappal később érvénytelenítették, és javítóvizsgára küldték a diákot, aki a megfelelő felkészültség hiányában a gépészeti ismeretekből is megbukott, és ebből is javítóvizsga elé nézett - derül ki a zaol.hu cikkéből.

A szabálytalanság miatt a diák nem kapott érettségi bizonyítványt, csupán a törzslap­kivonatot vehette át. Ennek záradékában szerepelt, hogy szabálytalanság elkövetése miatt magyar nyelv és irodalomból, illetve történelemből javítóvizsgát tehet, s hogy az érettségi vizsga követelményeit gépészeti ismeretekből nem teljesítette, ezért javítóvizsgát tehet. A kétszintű érettségi szoftver rendszerhibája miatt azonban hiába érvénytelenítette a vizsgabizottság az elkövetett szabálytalanság miatt a két tantárgy eredményét, a szoftverben az egyszer már rögzített és lezárt adatot utóbb módosítani nem lehet, emiatt a két tantárgy rovatába a záradék ellenére elégséges osztályzat került. A hibát a diák is észrevette, de nem szólt senkinek.

A törzslapkivonatot otthon lefényképezte, számítógépre töltötte, szerkeszthető formában átalakította, majd a záradékból a számára kedvezőtlen bejegyzéseket törölte. Ily módon a törzslapkivonaton már csak az szerepelt, hogy az érettségi vizsga követelményeit gépészeti ismeretekből nem teljesítette, javítóvizsgát tehet. Ezek után az okiratot színes nyomtatóval elkészítette, majd jelentkezett az őszi javítóvizsgára a Thúry szakképző iskolába, ehhez szeptember 3-án beadta a házilag elkészített törzslapkivonatot is.

Mivel a tanuló korábban másik középiskolába járt, az intézmény igazgatója megkereste a Cserháti-iskolát, ekkor derült ki, hogy a diák által benyújtott törzslapkivonat hamis. A történtek miatt az igazgató büntető feljelentést tett a rendőrségen és kezdeményezte az eredetileg hibásan kiállított törzslapkivonat miatt hatósági ellenőrzés lefolytatását.

A diák ellen közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a kanizsai járási ügyészség.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×