INFORÁDIÓ 
2020. május 27. szerda
Hella

németország

rendőrség

rendőrkutya

repülőtér

Gaggenau, 2017. március 3.Rendőrök érkeznek kutyákkal a városháza épületéhez a németországi Gaggenauban 2017. március 3-án, miután egy ismeretlen telefonáló jelezte, hogy pokolgépet helyezett el az épületben. A bombafenyegetést azzal indokolta, hogy az önkormányzat megakadályozta Bekir Bozdag igazságügyi miniszter előző estére tervezett rendezvényét.   (MTI/EPA/Ronald Wittek)

Fél év alatt 1,2 millió eurónyi készpénzt szagolt ki légiutasoknál egy rendőrkutya

Infostart / MTI

Bevetésének első fél éve alatt 1,2 millió eurónyi készpénzt szagolt ki légiutasoknál egy speciálisan kiképzett német rendőrkutya a düsseldorfi repülőtéren - közölte a repülőtéri vámhivatal.

Luke, a hároméves juhászkutya jelenleg az egyetlen olyan rendőrkutya Németországban, amelyet arra képeztek ki, hogy kiszimatolja azokat személyeket, akik nagyobb mennyiségű készpénzt visznek magukkal.

Az Európai Unióban 2007 óta kötelező a 10 ezer eurónál nagyobb készpénzösszeg bejelentése az uniós határ átlépésekor.

A jogszabály célja megakadályozni terrorcselekmények vagy más súlyos bűncselekmények, például drogcsempészet finanszírozását, a pénzmosást, de az ellenőrzéskor lebukhatnak akár olyanok is, akik jogosulatlanul vesznek fel állami segélyt.

A düsseldorfi repülőtéren Luke az elmúlt hat hónapban 21 utas esetében szagolt ki nagy mennyiségű készpénzt, 1,2 millió euró összértékben, bár a vámosok végül mindegyik esetet rendben lévőnek találták.

A pénznek igenis van szaga - magyarázta Sabine Mohren kutyakiképző, hozzátéve, hogy minden valutának más a szaga a felhasznált papírtól és festékanyagoktól függően. Luke-ot euró, dollár, angol font és török líra kiszimatolására képezték ki.

A különleges kiképzésű rendőrkutya egyhuzamban legfeljebb 20 percig szaglászhatja az utasokat, utána legalább ilyen hosszú szünetet kell tartania, hogy újra kitisztuljanak a szaglószervei. Évente egyszer ellenőrző vizsgán kell részt vennie.

Személyszaglászó rendőrkutyaként azért esett a választás Luke-ra, mert egyáltalán nem agresszív, eltérően a poggyásztérben dolgozó "kollégáitól", akik kicsit

erőszakosabb viselkedést is megengedhetnek maguknak, például összenyálazhatják, valamelyest akár meg is harapdálhatják, karcolhatják a bőröndöket.

A düsseldorfi vámosok remélik, hogy Luke az elkövetkező években még további eurómilliókat szagol ki az utasoknál.

Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018