eur:
395.45
usd:
372.39
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Gaggenau, 2017. március 3.Rendőrök érkeznek kutyákkal a városháza épületéhez a németországi Gaggenauban 2017. március 3-án, miután egy ismeretlen telefonáló jelezte, hogy pokolgépet helyezett el az épületben. A bombafenyegetést azzal indokolta, hogy az önkormányzat megakadályozta Bekir Bozdag igazságügyi miniszter előző estére tervezett rendezvényét.   (MTI/EPA/Ronald Wittek)
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Fél év alatt 1,2 millió eurónyi készpénzt szagolt ki légiutasoknál egy rendőrkutya

Bevetésének első fél éve alatt 1,2 millió eurónyi készpénzt szagolt ki légiutasoknál egy speciálisan kiképzett német rendőrkutya a düsseldorfi repülőtéren - közölte a repülőtéri vámhivatal.

Luke, a hároméves juhászkutya jelenleg az egyetlen olyan rendőrkutya Németországban, amelyet arra képeztek ki, hogy kiszimatolja azokat személyeket, akik nagyobb mennyiségű készpénzt visznek magukkal.

Az Európai Unióban 2007 óta kötelező a 10 ezer eurónál nagyobb készpénzösszeg bejelentése az uniós határ átlépésekor.

A jogszabály célja megakadályozni terrorcselekmények vagy más súlyos bűncselekmények, például drogcsempészet finanszírozását, a pénzmosást, de az ellenőrzéskor lebukhatnak akár olyanok is, akik jogosulatlanul vesznek fel állami segélyt.

A düsseldorfi repülőtéren Luke az elmúlt hat hónapban 21 utas esetében szagolt ki nagy mennyiségű készpénzt, 1,2 millió euró összértékben, bár a vámosok végül mindegyik esetet rendben lévőnek találták.

A pénznek igenis van szaga - magyarázta Sabine Mohren kutyakiképző, hozzátéve, hogy minden valutának más a szaga a felhasznált papírtól és festékanyagoktól függően. Luke-ot euró, dollár, angol font és török líra kiszimatolására képezték ki.

A különleges kiképzésű rendőrkutya egyhuzamban legfeljebb 20 percig szaglászhatja az utasokat, utána legalább ilyen hosszú szünetet kell tartania, hogy újra kitisztuljanak a szaglószervei. Évente egyszer ellenőrző vizsgán kell részt vennie.

Személyszaglászó rendőrkutyaként azért esett a választás Luke-ra, mert egyáltalán nem agresszív, eltérően a poggyásztérben dolgozó "kollégáitól", akik kicsit

erőszakosabb viselkedést is megengedhetnek maguknak, például összenyálazhatják, valamelyest akár meg is harapdálhatják, karcolhatják a bőröndöket.

A düsseldorfi vámosok remélik, hogy Luke az elkövetkező években még további eurómilliókat szagol ki az utasoknál.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×