INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Megjelent a bíróság előtt a fekete tinédzsert lelövő őr

InfoRádió / MTI
Először jelent meg csütörtökön a bíróság előtt George Zimmerman önkéntes rendész, aki 47 nappal korábban lelőtte a 17 éves, fegyvertelen Trayvon Martint a floridai Sanfordban.

Az eset országos tiltakozáshullámot váltott ki, mert a rendőrség nem indított eljárást a fehér és latin-amerikai felmenőkkel rendelkező Zimmerman ellen, aki önvédelemre hivatkozott. Ebben jogvédők szerint rasszista megfontolást gyanítottak, mert a lelőtt tizenéves fekete volt és a hatóság lépései alapvetően a ravaszt meghúzó rendész vallomásán alapultak.

A 28 éves Zimmerman szerdán feladta magát, és Amanda Corey különleges ügyész hirtelen felindulásból elkövetett emberölés miatt vádat emelt ellene. Ha az esküdtszék bűnösnek találja, a vádlottra 25 évtől életfogytig tartó, letöltendő szabadságvesztést szabhatnak ki. A csütörtöki, alig négyperces eljárás folyamán Mark Herr megyei bíró május 29-re tűzte ki azt a meghallgatást, amelyen Zimmerman eldöntheti, hogy bűnösnek, avagy ártatlannak vallja-e magát.

Az ügyben az összes további döntést Jessica Recksiedler körzeti bíró fogja meghozni, beleértve azt is, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezhető lesz-e a vádlott. Zimmerman ügyvédje, Mark O'Mara, úgy véli, ügyfele számára kockázatos lenne, ha kiengednék a börtönből.

A jogi képviselő szerint a vád súlyosabb, mint amire számított, ő azt várta, hogy gondatlanságból elkövetett emberölésért kívánják majd ügyfelét felelősségre vonni.

O'Mara, aki szerdán lépett a Zimmerman képviseletéről kedden lemondott két ügyvéd helyére, hangsúlyozta, hogy védence nem tekinti magát bűnösnek. A CNN-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy akár egy év is eltelhet a per kezdetéig.

Martin szülei szerdán elégedettségüknek adtak hangot Zimmerman őrizetbe vétele és a vádemelés miatt.

A címlapról ajánljuk