eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A legtöbb vallomását visszavonta a romagyilkosságok koronatanúja

A legtöbb korábbi vallomását visszavonta a romák elleni támadássorozat büntetőperének koronatanúja a szerdai tárgyaláson a Pest Megyei Bíróságon. A nőt többször figyelmeztette a bíró a hamis vád és a hamis tanúzás büntetőjogi következményeire, és bírság kiszabását is kilátásba helyezte.

A tanú, aki az előző tárgyalásokkal ellentétben most nem járult hozzá nevének közléséhez, sem ahhoz, hogy felismerhető felvétel készüljön róla, korábbi meghallgatásához hasonlóan többször került ellentmondásba korábbi vallomásaival.

Mivel a jegyzőkönyvben foglaltakról azt állította, hogy "a rendőrök írták át" kihallgatásakor, Miszori László bíró már sokadszorra figyelmeztette a hamis vád következményeire.

A hat halálos áldozatot követelő támadássorozat négy vádlottjának egykori munkáltatóját a büntetőeljárásban elsőként hallgatta meg áprilisban a bíróság, akkor szintén több esetben figyelmeztette a bíró.

Az asszony, aki mind a négy vádlott - Kiss Árpád és testvére, Kiss István, valamint Pető Zsolt és Csontos István - munkáltatója volt, és az elsőrendű vádlottal szerelmi kapcsolatban állt, még a nyomozati szakban több vonatkozásban is terhelő vallomást tett a támadássorozattal vádolt férfiakra.

A büntetőeljárásban és a szerdai tárgyaláson tanúként "álom- és fantáziavilágnak", tények és időpontok összemosásának nevezve visszavonta és módosította több korábbi vallomását, azzal indokolva, hogy "ne ezek alapján ítéljék el a barátait", ugyanis közlése szerint a vallomástételkor "nem volt egészséges".

A jelenleg is adóhivatali alkalmazottként dolgozó nő szerdai tanúmeghallgatásán azt állította, 2009. augusztus 3-án, a kislétai gyilkosságot követő délelőtt váratlanul meglátta az általa működtetett Perényi 1 és a Karaoke bár nevű szórakozóhelyhez is tartozó, a debreceni bíróság épületével közös udvaron Csontos Istvánt, akinél egy gitártok volt, majd Kiss Árpádot. (A vád szerint a támadást a Kiss testvérpár és Pető Zsolt követte el, Csontos sofőrként segítette őket. A halálos lövéseket az ágyban fekvő 45 éves asszonyra Kiss István és Pető Zsolt adta le, az akkor 13 éves lányt is a harmadrendű vádlott sebesítette meg életveszélyesen.)

A tanú vallomása szerint azért mondta a nyomozás során, hogy aznap reggel mind a négy vádlottat látta a szórakozóhelynél, ahol egy fal mögött rejtegették a támadásokhoz használt fegyvereket, "mert félt, és meg akart felelni a kihallgatásnak". Állítása szerint a nyomozók azt mondták neki, munkatársai a sorozatgyilkosok, és ne féljen tőlük, soha nem jönnek ki a börtönből, nyugodtan mondjon el mindent. Közlése szerint akkor tudta meg az is, hogy a 2009. április 23-án hajnalban a tiszalöki gyilkosság utáni menekülésben segített nekik, amikor elakadt autójukat kiszabadíttatta a sárból.

Állítása szerint arról sem volt tudomása, hogy a tulajdonában lévő hétvégi telken a padló alatt, illetve az általa működtetett Perényi 1-ben, egy fal mögött rejtegetik a támadássorozathoz használt fegyvereket.

A nőt a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai 2009. augusztus 21-én hajnalban a négy vádlottal és másik három férfival együtt előállították, de csak a Kiss testvéreket, Pető Zsoltot és Csontos Istvánt vádolták meg az erőszakos cselekményekkel, a többiek tanúként szerepelnek az ügyben. Az asszony korábbi tanúvallomásában azt állította, előállítása után a rendőrség négy napon át egy titkos lakásban tartotta gyermekével együtt, és "új élet kezdésének lehetőségéről" beszéltek neki, vagyis egy tanúvédelmi programba akarták bevonni, amely szerinte azért nem valósult meg, "mert nem tudott annyit".

Csontos István negyedrendű vádlott korábbi vallomásában azt mondta, volt munkáltatója a bűnbanda anyagi támogatója lehetett, és tudomása volt az erőszakos cselekményekről.

A per az asszony vallomásának tisztázásával folytatódik.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×