eur:
392.13
usd:
366.34
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Romagyilkosságok: már csak egy vádlott tagad

Már csak egy vádlott tagadja következetesen bűnösségét a Pest Megyei Bíróságon a romagyilkosságok ügyében folyó büntetőperben.

A korábbi tárgyalásokon a negyedrendű vádlott, Csontos István ismert be bizonyos cselekményeket, kedden pedig ismertették az elsőrendű és a másodrendű vádlott, Kiss Árpád és Kiss István nyomozati vallomásait, melyek kapcsán a két vádlott a tárgyaláson is elismerte, hogy járt egyes támadások helyszínén és adott le lövéseket. Ugyanakkor mindkét vádlott hangsúlyozta, hogy sérülést nem akart okozni, emberekre nem adott le célzott lövéseket, csupán házakra, hiszen célja nem az ölés, hanem csak a figyelemfelkeltés volt.

Már csak a harmadrendű vádlott, Pető Zsolt tagadja az ügyészség szerint többszörös emberölésként minősülő, hat halálos áldozatot követelő romagyilkosságok büntetőperében, hogy bármifajta bűncselekményt elkövetett volna.

A tárgyalás előrehaladtával egyre több ellentmondás figyelhető meg az egyes vádlottak vallomásai, de időnként még ugyanazon vádlottnak az eljárás különböző szakaszaiban tett vallomásai között is.

A keddi tárgyalás kezdetén a kilenc támadás közül a két utolsóban megvádolt negyedrendű vádlott, Csontos István - aki eddig nem zárkózott el a vallomástételtől - jelezte, hogy a továbbiakban sem összefüggően, sem kérdésekre válaszolva nem tesz vallomást. Ezután a bírói tanács elnöke hozzáfogott a vádlottak korábbi nyomozati vallomásainak ismertetéséhez, felolvasásához, ami feltehetően több tárgyalási napot is igénybe vesz majd.

A másodrendű vádlott, Kiss István a tárgyaláson fenntartotta azt a korábbi, rendőrök előtt tett vallomását, mely szerint jelen volt 2008 augusztusában a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricse településen végrehajtott támadásnál, ahol ő négy lövést, vádlott-társa, Pető Zsolt pedig két lövést adott le. Nyomozati vallomása szerint Kiss István a sajtóból értesült arról, hogy megsebesített egy nőt, amikor lőtt. A tárgyaláson hangsúlyozta, ez nem célzott lövés volt.

Pető Zsolt ezzel kapcsolatban a tárgyaláson csak annyit mondott: bűncselekményt nem követett el.

Kiss István a tárgyaláson ismertetett nyomozati vallomása szerint jelen volt 2008 júliusában a Pest megyei Galgagyörk településen végrehajtott támadásnál.

Korábban a rendőrök előtt Kiss István cselekménye előzményeiről szólva egészen gyerekkoráig visszanyúlt, és azt mondta, kiskorában Debrecen közelében laktak és már akkor szembesült a cigányok támadó viselkedésével. Egy ízben például, mikor a bátyjával volt, beléjük kötöttek cigányok, megverték, és elvették tőlük a bátyjával közösen vásárolt magnóját. Kiss István korábbi, nyomozati vallomásában azt mondta, mindezek hatására lett 17 évesen "bőrfejű".

Nyomozati vallomása szerint ezután történt az, hogy egy szórakozóhelyen egy összetűzésbe keveredett, melynek során egy "félcigány" hátulról megkéselte, életveszélyesen megsebesítette, megszúrta a veséjét, lépét - ez utóbbit ki is kellett operálni. Kiss István akkor hozzátette, ez a történet sok évvel később azzal zárult, hogy a bíróság őt nem szavahihetőnek minősítette, támadóját pedig felmentette az emberölés kísérletének vádja alól.

Kiss Istvánban a tárgyaláson ismertetett nyomozati vallomása szerint a számára rosszul végződött eljárás közben érlelődött meg az elhatározás, hogy - miután úgy vélte, az igazságszolgáltatás nem tölti be szerepét - fegyverrel kell "megrendszabályozni a cigányokat", hogy ők is tudják meg, mi a félelem, de - mint hangsúlyozta - ölni nem akart.

A vádlott a korábban rendőrök előtt tett vallomásában azt mondta, Galgagyörköt azért választották egyik támadásuk célpontjául, mert az Echo tévében láttak egy riportot, mely szerint a településen rossz a közbiztonság, a Magyar Gárda menekített, költöztetett ki egy családot az őket fenyegető cigányok közül. Kiss István korábban kitért arra is, hogy "villámgyors katonai akciót" tervezett a három vádlott. Kiss Árpád autóval a helyszínre vitte őket, majd ő és Pető Zsolt a házak közelébe ment, és sörétes puskával onnan lőttek az épületekre, majd amikor ők ketten a "tűzvonalból" visszajöttek, akkor kellett a távolból golyós puskával fedeznie őket Kiss Árpádnak.

Kiss István szerint a célt elérték, és senki nem sérült meg. Pető Zsolt harmadrendű vádlott a tárgyaláson ennek a nyomozati vallomásnak az ismertetése után is csak azt hangsúlyozta, hogy nem követett el bűncselekményt.

A romagyilkosságok büntetőpere a nyomozati iratok ismertetésével folytatódik a Pest Megyei Bíróságon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×