eur:
395.12
usd:
371.08
bux:
65119.45
2024. április 19. péntek Emma

Az OCÖ elnöke és hivatalvezetője ellen kezdeményezett büntetőeljárást az ÁSZ

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökének és hivatalvezetőjének felelősségét állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a roma érdekképviseleti szervezet elmúlt másfél éves gazdálkodását feltáró vizsgálat során, ezért büntetőeljárás megindítását kezdeményezte. Farkas Flórián, a romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos az OCÖ elmúlt nyolcéves tevékenységének vizsgálatát kezdeményezi.

Az ÁSZ csütörtökön még azt közölte, hogy hűtlen kezelés, a számvitel rendjének megsértése és adócsalás alapos gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, miután megvizsgálta az OCÖ elmúlt másfél éves gazdálkodását.

A hatóság honlapján közzétett jelentés szerint viszont a megállapított törvényi mulasztások, a szabályozatlanság és a szabálytalan gazdálkodás miatt az önkormányzat elnökének és a hivatalvezetőnek a felelősségét állapították meg, ezért az ÁSZ büntetőeljárás megindítását kezdeményezte.

A számvevőszék egyúttal javasolja, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter intézkedjen az OCÖ éves költségvetési támogatásai felhasználásának felülvizsgálatáról, a szabálytalanul elszámolt 10 millió 475 ezer forint támogatási összeg visszafizettetéséről, a nemzetgazdasági miniszter pedig rendelje el az önkormányzat gazdálkodásának átfogó adóellenőrzését.

Az OCÖ elmúlt nyolcéves tevékenységének vizsgálatát kezdeményezi a romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos. Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke, aki maga is tagja az OCÖ-nek, pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: törvényen kívüli működésre rendezkedett be az OCÖ, semmilyen törvényi feltételnek nem felelt meg, s ezért nemcsak az elnök és a hivatalvezető, hanem a pénzügyi ellenőrzőbizottság és a 27 tagú elnökség is felelős.

A számvevőszék hűtlen kezelés, a számvitel rendjének megsértése és adócsalás alapos gyanúja miatt tett feljelentést, és a szabálytalanságok kapcsán az OCÖ elnökének és a hivatalvezetőnek a felelősségét állapította meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×