INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Egy afgán gyilkolt a Kada utcában

Infostart / InfoRádió
Elfogta a rendőrség azt a 46 éves afgán férfit, aki a gyanú szerint október elején húsklopfolóval megölte egy honfitársát, egy másikat pedig életveszélyesen megsebesített a X. kerületi Kada utca egyik családi házában - mondta Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány.

A főkapitány felidézte: október 5-én reggel 7 órakor érkezett bejelentés a rendőrséghez, hogy egy családi házban lövöldözés volt. A helyszínen egy holttestet és egy életveszélyesen megsérült férfit találtak. A rendőrség akkor azt közölte, hogy mindketten lőtt sérüléseket szenvedtek. Tóth Gábor most elmondta: a nyomozás érdekében nem hozták nyilvánosságra, hogy az elkövetés eszköze egy húsklopfoló volt, amelyet a tanúvallomások szerint előző nap selejteztek ki, és tettek ki az udvarra.

Tóth Gábor hozzátette: a sérült állapota a bűncselekmény óta eltelt időben annyit javult, hogy a rendőrök - afgán- és angoltolmács segítségével - a napokban ki tudták hallgatni. Az általa adott személyleírás és becenév alapján azonosították az emberöléssel és emberölési kísérlettel gyanúsított 46 éves afgán férfit, akit hétfőn az üzletében fogtak el.

A főkapitány elmondta, hogy a most elfogott férfi jó ismerőse volt az elhunytnak, Afganisztánban egy-másfél évig együtt jártak rendőriskolába. A gyanúsított azt mondta, hogy több évig dolgozott a rendőrségnél, több szakterületen. Magyarországra embercsempészek segítségével jutott, itt menekültstátust kért, és vállalkozást alapított. Későbbi áldozatával is üzleti kapcsolatban volt, de ennek részleteiről a főkapitány nem beszélt.

A rendőrség szerint üzleti jellegű nézeteltérés állt a gyilkosság hátterében. A gyanúsított - aki egyébként embercsempészet miatt már volt büntetve - a bűncselekmény elkövetését tagadja.

A rendőrség keres egy másik - afgán vagy román állampolgárságú - férfit is, aki érdekelt volt ebben az üzleti tevékenységben, ott volt a gyilkosság helyszínén, de hogy pontosan mit tett, azt még nem tudják.

A főkapitány beszámolt arról is, hogy csaknem húsz DNS-mintát rögzítettek a családi házban, valamint lábnyomokat, ujjlenyomatokat is, de ezek szakértői vizsgálata még folyik.

A fővárosban idén 18 emberölés történt, ebből 17-et már felderített a rendőrség.

A címlapról ajánljuk