eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
London, 2018. július 18.Cliff Richard Grammy-díjas brit énekes érkezik a londoni legfelsőbb királyi bíróságra a BBC-vel folytatott perének ítélethirdetésére 2018. július 18-án. A 77 éves Richard azzal vádolja a BBC-t, hogy „invazív” módon tett kárt a magánéletében, amikor műsorra tűzte, miként rohamozzák meg a rendőrök a lakását 2014 júliusában az akkor kirobbant szexuális zaklatási ügye kapcsán. Az énekes egyébként egy hónappal később önként jelent meg a Dél-Yorkshire megyei rendőrségen, ahol egy 1985-ös eset kapcsán egy kiskorú fiú molesztálásának vádjával hallgatták ki. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Busás kártérítést kap a gyermekmolesztálási gyanúba keveredett popsztár

A BBC-t és rendőrséget is kártérítés fizetésére kötelezte jogerősí ítéletében a londoni felsőbíróság, összesen 210 ezer fontot, mintegy 77 millió forintot kell fizetniük Sir Cliff Richardnak.

Minden idők legsikeresebb brit popsztrárjának ügye négy évvel ezelőttre nyúlik vissza. A férfi házát évtizedekkel ezelőtti szexuális visszaélések gyanúja miatt 2014 augusztusában átkutatták a rendőrök, és ezt a BBC a helyszínről, élő adásban közvetítette.

Az énekest négy férfi jelentette fel, azt állítva, hogy a popsztár szexuális bűncselekményeket követett el ellenük 1953 és 1984 között, amikor gyerekek voltak. Cliff Richard a komoly nemzetközi feltűnést keltő házkutatás idején portugáliai nyaralójában volt, ám nem sokkal később hazatért, és önként vallomást tett a rendőrségen.

A popsztárt nem vették őrizetbe, vádat sem emeltek ellene, az ügyészség pedig 2016 júniusában közölte, hogy bizonyíték hiányában megszünteti a vizsgálatot.

Sir Cliff Richard az eljárás során végig megalapozatlannak és hamisnak minősítette a feljelentők állításait, és már a házkutatás után közölte, hogy kártérítési pert indít a BBC és az ügyben eljáró rendőrkapitányság ellen magánéletéhez fűződő jogainak durva megsértése miatt.

Ezt két éve meg is tette, és ebben az ügyben hozott a BBC számára súlyosan elmarasztaló ítéletet a londoni felsőbíróság eljáró tanácsa. A BBC úgy keveredett az ügybe, hogy 24 órás hírtelevíziójának stábja, amelyet a rendőrség az időközben kiszivárgott üzenetváltások tanúsága szerint előre értesített, már a helyszínen várta a házkutatásra érkező rendőri egységet és egyenes adásban közvetítette a fejleményeket. A házkutatást a nézők a földről és a levegőből is figyelemmel kísérhették, a BBC ugyanis egy helikoptert is a helyszínre küldött.

A helikopteres stáb kamerái a ház ablakain keresztül arról is részletekbe menő közeli képeket sugároztak, ahogy a rendőrök Sir Cliff személyes holmijában kutakodnak.

Az ügyben parlamenti vizsgálat is lezajlott, amely megállapította, hogy bár a BBC a rendőrséggel folytatott együttműködése során a maga részéről megfelelően járt el, a házkutatás élő közvetítése azonban ennek ellenére "óriási, helyrehozhatatlan károkat" okozott Sir Cliff Richard közmegítélésében.

A londoni felsőbíróság szerdai végzése szerint a popsztárnak megítélt 210 ezer font kártérítésből a BBC-nek 65 százalékot, Dél-Yorkshire megye rendőrségének 35 százalékot kell kifizetnie. Az énekes a rendőrséggel két éve peren kívül megállapodott egy 400 ezer fontos kártérítésről is.

Az énekes ügyvédje azt mondta, hogy ügyfele a BBC-vel is hasonló megállapodásra törekedett, és "méltányosan járt volna el" a kártérítés összegének meghatározásában, ha a médiatársaság ebbe beleegyezett volna. A BBC azonban még bocsánatot sem volt hajlandó kérni és folyamatosan azt hirdette, hogy a történtek a közérdeket szolgáló újságírás határain belül maradtak.

Cliff Richard minden idők egyik legsikeresebb brit könnyűzenei előadóművésze, karrierje során 21,5 millió lemeze fogyott, kétszer képviselte Nagy-Britanniát az Eurovíziós Dalfesztiválon. II. Erzsébet királynő 1995-ben emelte az énekest a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×