eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A kolumbiai gerillák meghívták Miss Universe-t

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) meghívta a Miss Universe szépségverseny kolumbiai győztesét a bogotái kormánnyal Havannában zajló béketárgyalásokra.

A 22 éves Paulina Vega maga vetette fel, hogy elutazna a kubai fővárosban folyó egyeztetésekre, a FARC pedig üdvözölte ezt - közölte a marxista gerillaszervezet a honlapján helyi idő szerint pénteken.

Tájékoztatásuk szerint a lázadók informálni akarják a világszépét a Havannában folyó tárgyalások menetéről, az elért haladásról, valamint a "hatalmas erőfeszítésekről", amelyekkel a béke pártolói - köztük a szépségkirálynő - hozzájárultak a folyamathoz.

A közgazdasági tanulmányokat folytató Paulina Vega január végén nyerte el a Miss Universe címet. Egy kolumbiai lapnak azt mondta, készen áll Havannába utazni, hogy elősegítse a békét.

A FARC 1964 óta vív háborút a kormány és a nagyvállalatok ellen. A szervezetnek még mindig hozzávetőleg nyolcezer fegyverese van. Hivatalos források szerint Latin-Amerika leghosszabb ideje tartó fegyveres konfliktusában mintegy 220 ezren vesztették életüket.

A bogotái kormány és a gerillák 2012-ben kezdtek béketárgyalásokít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×