eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Polanski pert nyert

Háromezer euró kártérítés megfizetésére ítélte magánélet megsértése miatt a párizsi legfelsőbb bíróság a Le Parisien című francia napilapot, amiért Roman Polanskiról és családjáról paparazzók által készített fotót közölt.

Az ominózus képeket a filmrendező szabadlábra helyezését követően, december 5-én közölte a francia újság. A fotókon Polanski feleségével, Emmanuelle Seigner színésznővel és két gyermekükkel látható gstaadi házában, ahol házi őrizetben várja a svájci hatóságoknak az Egyesült Államokba történő kiadatására vonatkozó döntését.

A Polanski ismét családja körében című sorozat egyik felvételén Gstaadba érkezésekor látható a filmrendező, egy másik képen a felesége tűnik fel a ház ablakában, a harmadik képen pedig Polanski egyik gyermeke játszik a hóban a házhoz tartozó kertben.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy e képek közlése megsértette a rendező magánélethez fűződő jogait, s azokat a lap nem publikálhatta volna az érintett személyek engedélye nélkül. Polanski és felesége 40 ezer euróra perelte a lapot, a bíróság 3 ezer eurós kártérítést ítélt meg.

Polanski valóságos támadást indított a francia média ellen a párizsi bíróságon svájci házi őrizetéből: a Le Parisien mellett hasonló jellegű fotók közlése miatt beperelte a Journal du Dimanche (JDD), a VSD és a Voici magazinokat is. A három hetilaptól összesen 75 ezer euró kártérítést követel. Ez utóbbi kérelem ügyében január 19-én dönt a bíróság.

A 76 esztendős Oscar-díjas filmest tavaly szeptemberben tartóztatták le Zürichben nemzetközi elfogatóparancs alapján. Az Egyesült Államok kérte a kiadatását, mert Polanski három évtizeddel ezelőtt megszökött az amerikai igazságszolgáltatás elől, amely liliomtiprásért akarta felelősségre vonni.

A rendezőre a harminc évvel ezelőtt elkövetett bűncselekmény miatt két év börtön várhat egy kaliforniai fegyintézetben. Polanski annak idején egy 13 éves lányt kábított el és rontott meg, tettét akkor vádalku keretében el is ismerte.

A rendező két hónapot töltött egy zürichi börtönben, majd december 4-én tetemes óvadék fejében házi őrizetbe kerülhetett.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×