INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Konferenciatermekkel felszerelt luxusvonatokon utazik Kim Dzsong Il

InfoRádió / MTI
Konferenciatermekkel, hálószobákkal és modern kommunikációs eszközökkel felszerelt luxusvonatokon járja az országot Kim Dzsong Il észak-koreai diktátor, aki közismerten elzárkózik a légi közlekedéstől - tudósít a Csoszun Ilbo dél-koreai lap

A főtitkár hat különvonata számára 19 külön vasútállomást is fenntartanak az országban - állítja a cikk amerikai és dél-koreai hírszerzési forrásokra hivatkozva. A jelentések szerint a kommunista állam első embere katonai bázisok, gyárak látogatásakor és külföldi útjain használja az összesen 90 kocsiból álló "gördülő irodát".

A páncélozott vonatokon konferencia- és fogadótermek, hálószobák, falra szerelt televíziók és modern kommunikációs eszközök, például műholdas telefonok állnak Kim Dzsong Il rendelkezésére, aki így utazás közben is tud jelentéseket fogadni és utasításokat adni.

A főtitkár védelme érdekében egész konvoj áll össze a síneken: egy vonat az elnöki szerelvény előtt közlekedik, hogy ellenőrizze a pálya biztonságosságát, egy pedig mögötte a testőrgárdát szállítja.

A lap egy azonosítatlan forrásra hivatkozva azt állítja, hogy a különvonat védelmét egy 2004-es merénylet után erősítették meg: az öt évvel ezelőtti vonatrobbantásban, amelynek valószínűleg az észak-koreai kommunista vezető meggyilkolása volt a célja, 160 ember meghalt és 1300 megsebesült.

A 67 éves Kim Dzsong Il ritkán utazik külföldre, legutóbb Kínában járt 2006-ban. Hu Csin-tao kínai elnök múlt hónapban újfent látogatóba hívta , ám kérdéses, hogy a tavaly agyvérzést szenvedett diktátor eleget tesz-e az invitációnak.

A címlapról ajánljuk