eur:
388.59
usd:
361.86
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Hatvanöt év után még mindig világít a villanykörte - nézze meg!

Hatvanöt éves, de még mindig világít a valaha készült legstrapabíróbb villanykörtéje. Az üzletlánc, amelynek egyik boltjában 1943-ban megvásárolták, a jövő héten húzza le végleg a rolót.

Átvészelte a német légierő bombázását, jól látszik rajta néhány folt abból a kék festékből, amelyet akkor kentek rá, amikor nem volt szabad villanyt gyújtani, és hatvanöt év után még mindig világít egy izzó, amelyet egy londoni nő, Rose Allen vásárolt a Woolworths egyik üzletében 1943-ban.

A villanykörte még mindig egyben van és működik, annak ellenére, hogy a házat, amelyben az asszony és családja lakott, bombatalálat érte a II. világháború idején. Amikor a városban tilos volt felkapcsolni a lámpákat, a családfő sötétkékre festette az izzókat - így is adtak némi világosságot, de nem voltak feltűnőek.

A festék még ma is látszik a sokat "próbált" villanykörtén, amelyet Allenék, akiket később a Kent grófságbeli Pluckley-ba evakuáltak, magukkal vittek. Amikor a férfi, Jack Allen tíz évvel ezelőtt meghalt, özvegye egy kisebb lakásba költözött, amelynek vendégszobáját a jó öreg izzó világította meg.

Rose Allen három éve távozott az élők sorából, lánya, Valerie pedig megőrizte a villanykörtét, amely még a Woolworhtst is túlélte. "Az izzó, amit anyám vett annyi évvel ezelőtt, még mindig működik, én pedig nagyon vigyázok rá, hogy el ne ejtsem az olyan ritka alkalmakkor, amikor megmutatom a kíváncsiaknak" - mondta az asszony, aki nagyon sajnálja, hogy a neves brit üzletlánc ilyen véget ért.

A Woolworths szombaton zárja be végleg első boltját azok után, hogy az áruit hetek óra a megszokottnál is alacsonyabb árakon kiárusította. Ha a cég vezetése nem talál vevőt, összesen 27 ezer állandó és időszaki munkavállalója kerül az utcára.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A ChatGPT programozni tud ugyan, de nem tudja kiváltani a programozókat

A ChatGPT programozni tud ugyan, de nem tudja kiváltani a programozókat

Az elmúlt időszakban a magyar- és az európai gazdaság lassulásával jelentősen csökkent az igény a képzett IT-szakemberekre. Pedig a cégek szempontjából nem biztos, hogy jó stratégia, ha ölbe tett kézzel várnak, a piac élénkülése esetén ugyanis könnyen beragadhatnak. A Portfolio Business podcast új adásában a Codecool programozóiskola két vezetője, Kalocsai Lea üzletfejlesztési vezető és Számadó Dóra sales vezető volt a vendégünk, akiket egyebek mellett a piaci környezetről, valamint a magyar vállalatok előtt álló kihívásokról is kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×