eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az életével fizetett a mateklecke hiányáért

Bíróság elé kerül Egyiptomban egy 23 éves matematikatanár, akit azzal vádolnak, hogy halálra vert egy tanulót, mert nem csinálta meg a leckét.

A vádirat szerint a 11 éves fiút először vonalzóval verte a tanár, aztán kicibálta az osztályteremből és úgy hasba vágta, hogy elájult. A diák a kórházba szállítás után nem sokkal meghalt szívbénulásban. Az eset két hónapja történt Alexandriában egy külvárosi általános iskolában, és az egész országban felzúdulást keltett.

A most induló bírósági eljárásban a brit BBC szerint valószínűleg az oktatási minisztert is megidézik tanúnak. Az áldozat apja szerint inkább a vádlottak padján lenne a helye. "Elsőként a miniszter ellen kellene vádat emelni; hogyan engedhette meg, hogy ilyen fiatalon gyerekeket tanítson valaki" - mondta.

Az alexandriai tragédia sok egyiptomi számára az oktatási rendszer csődjének a jelképe. Az észak-afrikai országban fiatal, tapasztalatlan és rosszul fizetett tanárok küszködnek a fegyelem fenntartásával a lerobbant osztálytermekben, amelyekben 60-100 gyerek zsúfolódik össze.

A kormány reformokat ígér, például egy új tanári pályaalkalmassági rendszert. A kairói vezetés az iskolai erőszak megfékezésével is próbálkozik, és az ügy kapcsán nyilatkozatban hívta fel a figyelmet az iskolai testi fenyítés tilalmára - írja honlapján a BBC News.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×